Χωρίς νέα μέτρα για φέτος η βοήθεια των 30 δισ. ευρώ

Χωρίς νέα μέτρα για φέτος η βοήθεια των 30 δισ. ευρώ

Οι αγορές θα δείξουν εάν θα κάνουμε χρήση του μηχανισμού, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουμε και μέρος, μόνο, των διαθέσιμων για φέτος 30 δισ. της Ε.Ε. και των 10-15 δισ. του ΔΝΤ.

Χωρίς νέα μέτρα για φέτος η βοήθεια των 30 δισ. ευρώ
Με το «όπλο παρά πόδα» και έτοιμη να το πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί, μέσα στον επόμενο ένα μήνα, είναι πλέον η Ελλάδα.

Από το πρώτο  άνοιγμα των αγορών σήμερα –και μέχρι τις 20 Μαϊου το αργότερο όταν θα πρέπει «να κάνει ταμείο» για  να αποπληρώσει τότε περί τα 11 δισ. ευρώ– ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα «σφυγμομετρά» διαρκώς τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα.  

Την Τρίτη θα δώσει και ένα «χαλαρό» τεστ για  την κάλυψη 1,2 δισ. ευρώ με εξάμηνα  και ετήσια έντοκα γραμμάτια ενώ, αμέσως μετά, «βάζει μπροστά» για το roadshow στις ΗΠΑ (πριν τα τέλη Απριλίου) και την έκδοση του ομολόγου σε δολάρια, στις αρχές Μαΐου. 

Αθήνα και Βρυξέλλες  αναμένουν να διαπιστώσουν αν ο μηχανισμός που στήθηκε είναι ικανός να «τρομάξει» τους κερδοσκόπους, ή θα απαιτηθεί  και η χρήση του. Με τα 40 δισ. ευρώ που της προσφέρονται για φέτος, η κυβέρνηση υπερκαλύπτει τα 32 δισ. που χρειάζεται να καλύψει ως το τέλος του έτους, και με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που της προσφέρουν ως τώρα οι αγορές (2,6%-2,8% από το ΔΝΤ, 3,80% για κυμαινόμενο επιτόκιο ως 5% το πολύ για σταθερό τριετίας από ΕΕ, όταν μόνο spread για διετή και τριετή ομόλογα είχε φτάσει προ ημερών και το 6,5%)! 

Κλείσιμο

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε  πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις «σφαίρες» που μας προσφέρουν. Δεν απέκλειε όμως, αν χρειαστεί, να κάνει χρήση μικρού μέρους του πακέτου, για να πείσει με μια «δοκιμαστική βολή» και τους πιο κακοπροαίρετους αμφισβητίες, ώστε να δανείζεται στη συνέχεια φθηνότερα από τις αγορές. 

Στην πράξη, ο  μηχανισμός θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα μέσα στο επόμενο πενθήμερο. Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνέρχεται στις "Τεχνική Επιτροπή" για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της Ελλάδας. Παράλληλα απαιτείται και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη να περάσουν ειδική νομοθεσία από τα εθνικά τους Κοινοβούλια (όπως πχ η καθόλα πρόθυμη Γαλλία).  

Όλες οι χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να εισφέρουν στον «κουμπαρά» των 40 δισ. ευρώ, τον οποίον θα διαχειρίζεται η Κομισιόν. Άλλες χώρες θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο με βάση τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ και άλλες με μεγαλύτερα κεφάλαια εθελοντικά. Όποια χώρα είναι έτοιμη πρώτη, θα τα δίνει στην Κομισιόν και από εκεί θα μπορεί να αντλεί η Ελλάδα.

Large «πακέτο» χωρίς νέα μέτρα 

Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες προσφέρει συνολικά στην Ελλάδα 40 ως 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα 1-3 χρόνια, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα για την τύχη της Ελλάδας, τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο αλλά μοιάζει να είναι σαφές πλέον για τους «παίκτες».   

Φαίνεται όμως πως αιφνιδιάζει ευχάριστα και τις αγορές τόσο για το μέγεθος (ξεπερνά τα 20-25 δισ. που αναμένετο και με καλύτερα επιτόκια) αν και δεν ελλείπουν εντελώς τα «σκοτεινά σημεία» (διαδικασίες, ο ρόλος της Γερμανίας κλπ).  

Ο πρόεδρος του  Eurogroup ανέφερε πως τα επιπλέον ποσά που μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα το 2011 και 2012 θα καθοριστούν σε άλλη ημερομηνία. 

Έως 90 δισ. σε μια 3ετία;

Στην Αθήνα  πάντως εκφράζουν εκτιμήσεις για  επιπλέον 40-45 δισ. ευρώ την προσεχή διετία -συνολικά δηλαδή 80-90 δισ. ευρώ ή 30% του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας. 

Για το 2010, η συνεισφορά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης  είναι 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με άλλα 10-15 δισ. από το ΔΝΤ.  Για τα επόμενα έτη θα υπάρχουν επιπλέον κεφάλαια.   

Τα κράτη θα μπορούν να συνάψουν διμερείς συμφωνίες  δανεισμού για 30 δισ. με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα της ΕΕ, εφόσον υποβληθεί αίτημα από τη χώρα μας και εφόσον εγκριθεί ομόφωνα από το Eurogroup. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί ακαριαία, αν ζητηθεί. Θα δοθεί με συμφωνημένο ευνοϊκό επιτόκιο: περίπου 5% σε σταθερό επιτόκιο για δάνειο τριετούς διάρκειας και κάτω από 4% σε κυμαινόμενο επιτόκιο. 

Αν η Ελλάδα ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας, το ΔΝΤ θα εμπλακεί μόνο για το ποσό της δικής του χρηματοδότησης, που μπορεί να φτάσει συνολικά στα 15-20 δισ. ευρώ….  

Στελέχη του  ΔΝΤ δήλωναν στο protothema.gr πως η Ελλάδα μπορεί να τραβήξει άμεσα έως και 8 δισ. ευρώ εφέτος, με επιτόκιο 2,6%. Αν ζητήσει άμεσα επιπλέον κεφάλαια, θα της δοθούν με υψηλότερα επιτόκια. 

Η συμφωνία για  τους όρους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, δεν συνεπάγεται και άμεση προσφυγή της χώρας μας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές». 

Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Βρυξέλλες απέκλεισαν να απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας  για φέτος. Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε πως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΔΝΤ, αν και διευκρίνισε πως εφόσον η Ελλάδα τελικά χρησιμοποιήσει το πακέτο όχι μόνο για φέτος αλλά και του χρόνου, τότε θα συνεξεταστούν οι εξελίξεις και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν νέα μέτρα το 2011.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης