Βίζερ: Δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης

Ζητά συμφωνία για μέτρα που θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος - Διευκρινίζει ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα - Τι δείχνει η γραμμή Μαξίμου «μέτρα για το καλό της χώρας»

Βαρυσήμαντη συνέντευξη με πολλά μηνύματα παραχώρησε ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί.

Χωρίς να το λέει ανοιχτά, ο κ. Βίζερ αφήνει να εννοηθεί ότι συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν θα πρέπει να αναμένεται στο αυριανό Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας είναι να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις αναμέσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία θα τους επιτρέψει να γυρίσουν στην Αθήνα» τονίζει ο κ. Βίζερ.

Στο εύλογο ερώτημα τι εννοεί, τις επεξηγήσεις δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του EuroWorking Group στην συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στον Αργύρη Παπαστάθη.

«Διευκρινίζω: Δεν χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις των αποστολών στην Αθήνα. Η ανάγκη συμφωνίας για ένα καλό σημείο εκκίνησης οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο λάθος συμπέρασμα να πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα η τελική λύση» λέει ο κ. Βίζερ και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ και αφορά μόνο το σημείο εκκίνησης».

Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα των τεχνοκρατών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Τόμας Βίζερ υπογραμμίζει ότι «το σημείο εκκίνησης περιλαμβάνει τη συμφωνία για ορισμένα μέτρα τα οποία θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο κ. Βίζερ θα είναι ομιλητής στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (www.delphiforum.gr) που θα πραγματοποιηθεί 2-5 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Στη συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί, ο Τόμας Βίζερ αφήνει κι ένα βαρύ υπαινιγμό για το ποιους ωφελεί η συζήτηση περί Grexit.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΖΕΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ


«Μέτρα για το καλό της χώρας»

Τη νέα γραμμή του πρωθυπουργικού επιτελείου στο Μαξίμου η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «μέτρα για το καλό της χώρας» περιέγραψε ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους βασικούς εκφραστές των κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων.

«Ο συμβιβασμός ο οποίος θα έρθει από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Τσακαλώτο κατά την γνώμη μου θα εγκριθεί και έτσι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης» δήλωσε το Σάββατο ο κ. Ζαχαριάδης.

Τι θέλουν οι δανειστές

Μείωση του αφορολόγητου ορίου ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και κούρεμα στη δαπάνη για τις συντάξεις είναι τα δύο βασικά αιτήματα των δανειστών, ως μέτρα τα οποία θα νομοθετηθούν από την παρούσα Βουλή αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, εφόσον δεν πιαστεί ο εξωπραγματικός στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Η γραμμή που προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση είναι ότι ακόμη κι αν νομοθετηθεί η εφαρμογή μέτρων μετά το 2018, αυτό θα γίνει... προληπτικά. Για να επιχειρηματολογήσουν ότι θα τα μέτρα θα ψηφιστούν από την σημερινή κοοβουλευτική πλειοψηφία αλλά δεν θα χρειαστεί να υλοποιηθούν, υποστηρίζουν ότι φέτος τα έσοδα υπεραπέδωσαν και ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν ενεργοποιήθηκε, λες και μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει ότι αυτό θα συμβαίνει ες αεί, πολύ περισσότερο όταν η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Και σίγουρα η διαβεβαίωση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις είναι ένα ερώτημα ποιους θα πείσει, ιδίως από τη στιγμή που είναι η σημερινή κυβέρνηση η οποία έχει νομοθετήσει εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ...

Επιπλέον, η διακινούμενη κυβερνητική γραμμή ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα εφαρμοστούν τελικώς, μικρή δύναμη πειθούς έχει. Κι αυτό διότι για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές πρέπει να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Εκτός από το ΔΝΤ που θεωρεί την επίτευξη του στόχου ανέφικτη, την ίδια άποψη έχουν κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός των Οικονομικών που παρ'ότι συναίνεσαν στον στόχο του 3,5% τώρα ζητούν αναθεώρησή του προς τα κάτω.

Οι αινιγματικές δηλώσεις Τσακαλώτου

Με αυτά τα δεδομένα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση που έκανε το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στο ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσακαλώτος σε ερώτημα που του έθεσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το αν «η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε ή όχι νέες απαιτήσεις των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα που αφορούν το αφορολόγητο και νέες περικοπές στις συντάξεις» υποστήριξε αρχικά πως «δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση» για να προσθέσει: «Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μετρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr