Χαμηλότεροι μισθοί, για πιο ανταγωνιστική οικονομία

Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στην χώρα μας δείχνουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να αποφευχθεί εκτόξευση της ανεργίας...

Το ενδεχόμενο περικοπών των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρει με τις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν που τονίζει  πως  " η επίτευξη του αποπληθωρισμού στην Ελλάδα  σημαίνει μειώσεις μισθών και πτώση τιμών. Το κράτος μπορεί να μειώσει τους μισθούς μόνο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι αυτό και  το  σχέδιο της ΕΕ, το οποίο εγκρίνει και το ΔΝΤ, είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Έλληνες, από το να γίνουν ανταγωνιστικοί".

Παρότι επισήμως ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εργοδότες  θέτουν θέμα ψαλιδίσματος αμοιβών και  του 14ου μισθού,  η αγορά κατακλύζεται από ελαστικές μορφές εργασίας. 

Οι εργοδότες  πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές  συμβάσεις που προβλέπουν μετατροπή της  εργασιακής σχέσης σε μερική απασχόληση κάτι που οδηγεί σε περικοπή αποδοχών ,δώρων , αποζημιώσεων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ..

Δεν αποκλείεται  το πρώτο βήμα για τις περικοπές  στον ιδιωτικό τομέα να γίνει με την σταδιακή κατάργηση των  συλλογικών  συμβάσεων  εργασίας και αντικατάστασή  τους από επιχειρησιακές και ατομικές κάτι που αναμένεται να μας ζητήσει  άμεσα η Kομισιόν ανάμεσα στις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές .

Την κατάργηση των  κατώτερων αμοιβών   προτείνει  και ο ΟΟΣΑ για να περιοριστεί  η ανεργία ειδικά  των νέων .

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη συνάντηση  ΓΣΕΕ-ΣΕΒ .Τα συνδικάτα ελπίζουν σε μία αύξηση των κατώτερων αμοιβών ( διεκδικούν 60 ευρώ ) και σε οριακές, έστω, αυξήσεις έως 1,5% για τις υψηλότερες αποδοχές σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η κατανάλωση. 

Η επιθυμία του ΣΕΒ  αλλά και των μικρότερων εργοδοτών  είναι να δοθεί έμφαση στη διατήρηση  των θέσεων εργασίας με δεδομένα τα «μαύρα μαντάτα» μελετών που δείχνουν  κλείσιμο 120.000  μικρών επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας στο 20% μέσα στην χρονιά...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr