Τα έξι «αντίμετρα» που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κοινωνικές παροχές

Ώστε να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα μέτρα που θα λάβει στο πλαίσιο της συζητούμενης συμφωνίας με τους δανειστές

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης φορολογικών βαρών, αλλά και κοινωνικών παροχών έχει επιλέξει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο πακέτο των λεγόμενων «αντισταθμιστικών οφελών» ή «αντίμετρων», ώστε να υπάρξει τελικά μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα μέτρα που θα λάβει στο πλαίσιο της συζητούμενης συμφωνίας με τους δανειστές.

Πρόκειται για μέτρα μείωσης του ΕΝΦΙΑ και συντελεστών
ΦΠΑ για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να ευνοηθούν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα, ενώ σχεδιάζει και δράσεις στο κοινωνικό κράτος στην περίπτωση που οι δανειστές επιβάλλουν τελικά και μειώσεις στις συντάξεις. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που ενημέρωσαν και το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την απόφαση του
Εurogroup, και εκκινώντας από την παραδοχή ότι το πρώτο μέτρο που θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι η μείωση του αφορολόγητου, «πρακτικά, στο πλαίσιο αυτό, για κάθε 1 ευρώ που θα μειώνεται το αφορολόγητο, ύστερα από απαίτηση του ΔΝΤ,
η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ π.χ. μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ».

Σημειωτέον ότι αυτές οι κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν ως δεδομένη την απόφαση του Εurogroup και εξασφαλισμένη δηλαδή τη συναίνεση των δανειστών, στη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα. Μιλούν δε για συμφωνία, που (απλώς) θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση, τονίζουν, θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο).

Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή την 01/01/2019:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 - 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

2. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

3. Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

4. Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

5. Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

6. Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, συμφωνήθηκε, λένε από την κυβέρνηση, να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, συμπληρώνουν εμφατικά, παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr