Η πίεση από Moody’s και Fitch συνεχίζεται...

Δεν σταματούν να βομβαρδίζουν με αρνητικές για την Ελλάδα εκτιμήσεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ξένοι οίκοι, με πρώτους εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η αξιολόγηση του χρέους μας και των ελληνικών ομολόγων. Πιο συγκεκριμενα, και , σύμφωνα με τον κ. Christopher Pryce ...

Δεν σταματούν να βομβαρδίζουν με αρνητικές για την Ελλάδα εκτιμήσεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ξένοι οίκοι, με πρώτους εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η αξιολόγηση του χρέους μας και των ελληνικών ομολόγων.
Πιο συγκεκριμενα, και , σύμφωνα με τον κ. Christopher Pryce, κορυφαίο στέλεχος της Fitch, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, και μάλιστα σύντομα, να προσφύγει στο πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης

Ο  κ. Pryce, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, τονίζει: "Δεν νομίζω ότι θα περιμένουν και πολύ. Θα προσφύγουν στο πακέτο στήριξης. Πιθανώς σε μία ή δύο εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι θα περιμένουν περισσότερο από αυτό το διάστημα". 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, προέβλέψε ωστόσο ότι η ύφεση θα είναι ήπια, συγκριτικά τουλάχιστον με την ένταση που είχε σε άλλες χώρες κατά την διάρκεια της κρίσης. 
" Δεν προβλέπουμε μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα. Αναμένουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ από 2% έως 3% φέτος και κατόπιν σταθεροποίηση. Σε σύγκριση με την εμπειρία άλλων κρατών, πρόκειται για ήπια ύφεση", ανέφερε χαρακτηριστικά 

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της χώρας, ο κ. Pryce υποστηρίζει: "Ανησυχούσαμε για την ικανότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το πρόγραμμα στήριξης λύνει αυτό το πρόβλημα. Παρακολουθούμε στενά τι θα συμβεί του χρόνου αλλά και τα επόμενα χρόνια". 

Αν και η Fitch το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, κανείς κατά τον κ. Pryce δεν μπορεί να αποκλείσει νέα υποβάθμιση. Εάν συμβεί αυτό, τότε η αξιολόγηση της χώρας θα υποχωρήσει σε επίπεδο junk, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί στην Ευρωζώνη μόνο με την χώρας μας.
Από την πλευρά της η Moody’s έδωσε πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας  μεγαλύτερη του 50%, εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών.
Ειδικότερα, η κ. Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια του οίκου για την χώρα μας, σε συνέντευξή της στο Reuters ανέφερε ότι οι αρνητικές προοπτικές στην πιστοληπτική αξιολόγηση δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης μεγαλύτερη του 50% σε κάποια χρονική στιγμή εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών.  

Ο οίκος διατηρεί αξιολόγηση "Α2" (το αντίστοιχο "Α-" των άλλων οίκων) για την Ελλάδα, έναντι αξιολόγησης "ΒΒΒ+" από την S&P και "ΒΒΒ-" από τη Fitch. 

Η ίδια χαρακτηρίζει ως θετική την αποσαφήνιση  του μηχανισμού βοήθειας της χώρας μετά το έκτακτο Eurogroup της προηγούμενης Κυριακής, αλλά θεωρεί ότι υφίστανται ακόμη πολύ σημαντικά ρίσκα εκτέλεσης σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.  

Η αναλύτρια της Moody’s, πάντως,  επανέλαβε ότι το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας είναι πολύ μικρό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr