Δεν πείθουμε τις αγορές, “κολλάει” και το δολαριακό

Δεν φαίνεται να πείθονται οι διεθνείς αναλυτές, διαχειριστές και επενδυτές για τη διάθεση, αλλά ούτε καν για τη δυνατότητα της ΕΕ να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα! Αύριο συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και επί τάπητος θα τεθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες  ...

Δεν φαίνεται να πείθονται οι διεθνείς αναλυτές, διαχειριστές και επενδυτές για τη διάθεση, αλλά ούτε καν για τη δυνατότητα της ΕΕ να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα!

Αύριο συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και επί τάπητος θα τεθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε η Εευρωζώνη για την Ελλάδα. Όμως πριν καν τεθεί θέμα χρήσης του ή μη από τη χώρα μας, οι ενστάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι πληθαίνουν.

Αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ανήσυχος για τη στάση της Γερμανίας η οποία «φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, επειδή αντιμετωπίζει τα θέματα όχι με ευρωπαϊκή θεώρηση, αλλά με γνώμονα τις υποθέσεις της εσωτερικής της πολιτικής».

Ό,τι δήλωνε δηλαδή και εξακολουθεί να δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επανήλθε προβλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οδηγεί σε διάλυση το ευρώ και ενισχύει τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Τους τόνους προσπαθεί να ρίξει ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Γερμανία θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει την Ελλάδα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας», με δυο λόγια ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Όμως οι ξένοι οίκοι δεν το βλέπουν έτσι και εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να προσφύγει στην κοινοτική βοήθεια, αν όμως αυτή της δοθεί και δεν προκύψουν προβλήματα (βλέπει Γερμανία). Τις εκτιμήσεις προσυπογράφουν οι αναλυτές της Fitch, της Citigroup και της Moody’s.

Από τον ... κανόνα ξέφυγε μόνον ο κορυφαίος οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών στο New York University, κύριος Καρλ Βάινμπεργκ, ο οποίος, σε άρθρο του στη "Wall Street Journal", εκτιμά πως «η μόνη λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να χρεοκοπήσει, είναι να επαναδιαπραγματευτεί με τους οφειλέτες της αναδιάρθρωση δανείων για ακόμα 30 ή περισσότερα χρόνια».

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές μεταδίδει ότι η Αθήνα χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για την άντληση κεφαλαίων μέσω του δολαριακού ομολόγου και ο αρχικός στόχος για 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλώνει στα 1 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Κατά την ίδια πηγή, είναι πιθανή ακόμη και η αναβολή της έκδοσης, εάν το ενδιαφέρον αποδειχθεί όντως περιορισμένο... 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr