Κορυφαίος οικονομικός παράγοντας: «Oι ώρες είναι κρίσιμες, μπορούμε να πάρουμε το χρέος!»

Πάνω από το 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 - Δεν τελειώνει το QE για την Ελλάδα: Βαρυσήμαντες επισημάνσεις κορυφαίου παράγοντα της οικονομίας στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών

Για κρίσιμες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και για το χρέος έκανε λόγο κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Φόρουμ των Δελφών
. "Το Μάιο θα είναι αργά" είπε προσθέτοντας ότι το Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) είναι το πρώτο βήμα για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την απόφαση του Eurogroup που θα θέτει το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους.

"Οι ώρες αυτές είναι κρίσιμες, περιμένω αυτό που είπε ο κ. Βίζερ να κλείσουμε ως την άλλη Παρασκευή" τόνισε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιάτερα αισιόδοξος ότι αν κλείσει η αξιολόγηση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν σοβαρά ανταλλάγματα. "Οι πληροφορίες μου λένε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για το χρέος ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ κάτι που δεν γινόταν πριν από λίγο καιρό" είπε.

Ο κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2,5% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς για την παραφιλολογία περί Grexit
είπε ότι το λένε μόνο γραφικοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. "Υπάρχουν και άσχετοι, όπως έλεγε ο Τσαρούχης στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις" σχολίασε.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές το 2018 και είναι καλύτερα να έχουμε το ΔΝΤ μαζί μας. "Το ΔΝΤ είναι ένας κράχτης για τις αγορές" είπε, πρόσθεσε ότι "μας συμφέρει να είναι μέσα και να πιέζει για το χρέος και τα πλεονάσματα".

Κατά τον ίδιο δεν φαίνεται (τουλάχιστον για την ώρα) η κυβέρνηση Τραμπ να πιέζει για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

"Δεν πρέπει να φύγει το ΔΝΤ με δική μας υπαιτιότητα" τόνισε για τη στάση της Ελλάδας.
Αν συμβεί όμως αυτό και οι ΗΠΑ συνασπιστούν με άλλους μετόχους και ζητήσουν την έξοδο του ΔΝΤ απο την Ελλάδα "χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς", μόνο τότε εκτίμησε ότι ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ κάτι που θα ευνοούσε οικονομικά την Ελλάδα.

"Η ποσοτική χαλάρωση (QE) δεν θα τελειώσει για την Ελλάδα" εκτίμησε ο κορυφαίος παράγοντας διασκεδάζοντας τους φόβους ότι το QE θα τελειώσει λόγω πληθωρισμού και ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να επωφεληθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr