«Βγάζει λάδι» ο Σταθάκης το «golden boy» του ΔΕΣΦΑ για το προκλητικό εφάπαξ των 258.000 ευρώ

«Αν η προαγωγή πριν την συνταξιοδότηση είναι το ατόπημα, λέω ότι δεν είναι ατόπημα» είπε ο υπουργός Ενέργειας, καλύπτοντας τον Σωτήρη Νίκα

«Λάδι» βγάζει ο κ. Γιώργος Σταθάκης
τον πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα που έδωσε «χρυσό εφάπαξ» στον εαυτό του, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, στη Βουλή: «Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο».

Μιλώντας νωρίτερα, δε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταθάκης είχε αφήσει τις προθέσεις του να διαφανούν, τονίζοντας: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρείας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος».

Ο υπουργός, σε συνέχεια των δηλώσεών του και σε μια προσπάθεια να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών, όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε, όπως αντιδράσαμε».

Στη Βουλή, εν συνεχεία, ο υπουργός Ενέργειας και πολιτικός υπεύθυνος για το ΔΣ του ΔΕΣΦΑ, επιχειρώντας να απαντήσει στις σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, είπε χαρακτηριστικά: «Αν η προαγωγή πριν την συνταξιοδότηση είναι το ατόπημα, λέω ότι δεν είναι ατόπημα. Όλα τα άλλα με τα νούμερα και αν είναι 100.000 ευρώ θα τα δείτε στην Βουλή, όταν θα απαντήσω στην ερώτηση του κ. Σκρέκα».

Ο ίδιος διαχώρισε την συγκεκριμένη υπόθεση από την επίσης προκλητική περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όπου η διοίκηση αποφάσισε να δώσει αύξηση στον εαυτό της, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η προαγωγή του κ. Νίκα δεν έγινε με απόφαση του ίδιου.

«Δεν ισχύει αυτό» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Θα απαντήσω λεπτομερώς στην Βουλή, γιατί τα 2/3της ερώτησης του κ. Σκρέκα  δεν ισχύουν...».

Αναφορικά δε με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ είπε πως « η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη για οποιοδήποτε θέμα συμβαίνει σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο. Η απάντηση που δώσαμε στον ΑΔΜΗΕ είναι ενδεδειγμένη και άλλαξε η διοίκηση και δεν αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο. Σε όλους τους οργανισμούς αυτού του τύπου οι διοικήσεις αμείβονται κατά κανόνα με αμοιβή ίση με αυτή του γ.γ. υπουργείου. Αυτός είναι κανόνας. Η ψήφιση του νόμου που απελευθερώνει αυτές τις αμοιβές ισχύει και είναι και αυτό νόμος (!) αλλά η κυβέρνηση δεν συζητά για αλλαγή στο πλαφόν των οργανισμών αυτών. Σαφές το στίγμα κυβέρνησης».
 
Εκτός αυτών ο κ. Σταθάκης είπε για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ έχει «κλείσει».

«Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει. Εχει εγκριθεί διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το δεύτερο ζήτημα είναι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα ΔΕΗ είχε κάνει τα εξής 2: είχε νομοθετήσει την μικρή ΔΕΗ. Αυτό σήμαινε ότι 30% της δυναμικότητας της παραγωγής θα πήγαινε σε ιδιώτες και ταυτόχρονα το 17%  των μετοχών της εταιρείας θα πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μείωση παραγωγικής δυναμικότητας και απώλεια περιουσίας του Δημοσίου κατά 17%.

Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι: ακύρωσε την μικρή ΔΕΗ και εισήγαγε έναν μηχανισμό που ως μεταβατικό διάστημα δίνει δυνατότητα ανοίγματος αγοράς στην λιανική.  Η συζήτηση του 17% των μετοχών έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο για το Υπερταμείο και την μεταβίβαση μετοχών σε αυτό. Η διαφορά ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου είναι σαφής. Η ΔΕΗ παράγει σήμερα το 53% της ενέργειας χώρας και στόχος είναι το  2020 το μερίδιο λιανικής να φτάσει σε αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει τεράστια σημασία για την βιωσιμότητα της εταιρείας και αυτό διαπραγματευόμαστε.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr