Συνταγή ΔΝΤ έστω και με τηλεδιάσκεψη!

Επιμένουν οι εμπειρογνώμονες  για περικοπές  μισθών και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε η οικονομία  να γίνει πιο ανταγωνιστική

Γίνονται θαύματα  στις μέρες μας; Αν η ευχή πολλών ήταν να μην πατήσει "πόδι" στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται πως έπιασε, αφού το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία  «εξαιτίας  των δυσκολιών στο διεθνή εναέριο  χώρο και την ακύρωση πτήσεων, η έναρξη των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάλλεται για μερικές μέρες».

Καθώς όμως ....τα θαύματα  κρατάνε 3 μέρες, η ανακοίνωση του  υπουργείου αναφέρει πως η ημερομηνία έναρξης των διαβουλεύσεων μετατίθεται για την Τετάρτη 21 Απριλίου, «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αργότερο την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστω και με ... τηλεδιάσκεψη.

Πάντως η Αθήνα  θέλει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και τους όρους της συμφωνίας προσφυγής της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στον εξωτερικό δανεισμό μέχρι τα μέσα Μαϊου το αργότερο, ώστε να μπορέσει έγκαιρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες για τον συγκεκριμένο μήνα φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως έχει διαφανεί από τις επίσημες δηλώσεις του  επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θεωρούν μονόδρομο για τη χώρα μας τον "αποπληθωρισμό", δηλαδή τη μείωση των μισθών με ανατροπή κάθε προστατευτικής διάταξης νόμου, συμπεριλαμβανομένου του ορίου των απολύσεων, για εργαζομένους και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν "με το ζόρι" οι τιμές στην αγορά, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. 

Σύμφωνα με αυτήν την  άποψη, η επί χρόνια μείωση της παραγωγικότητας στη χώρα μας συνδυάζεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια, που την καθιστά απωθητική ως προορισμό κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις, τις οποίες υποκαθιστά τελικά η κρατική χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Οι πολιτικές που  συστήνει το ΔΝΤ εστιάζονται στην ενίσχυση της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στην "χαλάρωση" του νομικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών στον ανταγωνισμό κλπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr