Η επιστολή Τσίπρα «τερμάτισε» το Brussels Group

«Σκοτάδι» στις διαπραγματεύσεις για ομαδικές απολύσεις, συντάξεις, αφορολόγητο και ΔΕΗ - Επιστρέφει η ομάδα Τσακαλώτου παρά τις προσδοκίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Χωρίς «λευκό καπνό» ή, έστω, κάποιο non paper του Μαξίμου, αλλά με μια επιστολή-«βέτο» του πρωθυπουργού για τα εργασιακά
η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, έπεσε η αυλαία στις τριήμερες διαπραγματεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς.
 

Προφανώς το timing δεν ήταν τυχαίο και δείχνει πως τα παζάρια για τα εργασιακά δεν είχαν αποδώσει... Η επιστολή Τσίπρα δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα ακριβώς που οι υπουργοί κ.κ.
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ολοκλήρωναν 12 ώρες
διαπραγματεύσεων κλεισμένοι σε μια αίθουσα του κτιρίου «Καρλομάγνος» και η γενική εντύπωση ήταν -ακόμα και σε στελέχη των θεσμών στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις- πως προγραμματιζόταν για την Παρασκευή και ένας ακόμη τελικός γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο Τόμσεν-Κερέ,
η ελληνική αποστολή ανακοίνωσε πως αναχωρεί για Αθήνα.
 
Έτσι ούτε η χθεσινή συνάντηση κατέληξε σε αποτέλεσμα καθώς η συζήτηση μεταφέρθηκε, βάσει του σχεδίου της Αθήνας, σε επίπεδο Κορυφής, με τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα να κάνει «σημαία» του τα εργασιακά, να κατηγορεί τους Ευρωπαίους πως έχουν παραδώσει την Ευρώπη στο ΔΝΤ, να θέτει θέμα αναδιανομής των πλεονασμάτων από τον πλούσιο Βορρά προς τις χώρες του Νότου, να επικρίνει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για ανόητα σεξιστικά σχόλια, αλλά και να ευχαριστεί εν τέλει τους Ευρωπαίους για τη στήριξη που θα δώσουν στην Ελλάδα για να διατηρήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Εκείνο που απομένει να φανεί τις επόμενες ώρες είναι αν η κίνηση αυτή θα διασπάσει Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καθώς και αν θα διευκολύνει να κλείσουν με συμφωνία τα εργασιακά και η δεύτερη αξιολόγηση ή θα οδηγήσει σε άλλα αποτελέσματα.
 
Επί του παρόντος η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων παραμένει άγνωστη, καθώς και το εύρος των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κάθε πλευρά, για να μην ναυαγήσει και το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
 
«Σκοτάδι» στις διαπραγματεύσεις

Στελέχη της κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών πάντως ανέφεραν ότι δεν θα υπήρχαν διαρροές προς τον Τύπο όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Και αυτό παρότι λίγες ώρες νωρίτερα το ΔΝΤ, δια των κυρίων Τόμσεν και Ράις είχαν βάλει «πάγο» στις προσδοκίες για σύγκλιση.
 
Η απαιτούμενη προ-συμφωνία δεν φαίνεται να υπήρξε για τα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών και της ΔΕΗ που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από Δευτέρα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούσαν ως χθες να καταφέρουν στις Βρυξέλλες ό,τι δεν κατάφεραν μισό χρόνο στην Αθήνα: να βγει «καπνός» από το Brussels Group, που θα δείξει το αποτέλεσμα των «εκτός έδρας» διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
 
Ωστόσο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλουν να κρατήσουν κάπως τις ισορροπίες και χαμηλώνουν τους τόνους. «Από τη Δευτέρα είχαμε έτοιμα τα εισιτήρια επιστροφής» για να μην χαθεί το momentum πως οι συζητήσει συνεχίζονται ("μιλάνε και, άρα, δεν τα σπάσανε"). Στόχος είναι, υπό ιδανικές συνθήκες, να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά η Τρόικα, για να ανατραπεί η εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί αισιοδοξία για μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου -αν όχι στις 7 Απριλίου που μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.
 
Επί της ουσίας, θα πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στις απαιτήσεις  για μείωση αφορολογήτου στις 6.000-7.000 ευρώ, περικοπές σε 1 ή 2 δόσεις το πολύ της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (αντί για 3-5 χρόνια που επιθυμεί η κυβέρνηση) και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr