ΔEH: Το μεγάλο βραχυκύκλωμα

Γιατί οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν μονάδες για να κλείσει η αξιολόγηση - Γιατί αντιδρούν στελέχη της κυβέρνησης και συνδικαλιστές - Σκουρλέτης: Να αντιταχθεί η κυβέρνηση στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ

Δεν κλείνει η αξιολόγηση
αν δεν υπάρξει  λύση στα ενεργειακά, δηλαδή δέσμευση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ
. Αυτό είναι το μήνυμα των δανειστών στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη
, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αποδεχθεί την πρόταση για πώληση μονάδων της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και εκκρεμούν οι λεπτομέρειες.

Οι σειρήνες πολέμου για τα  «μάτια» της ΔΕΗ ήδη ηχούν, αφού το αίτημα των δανειστών να πωληθεί άμεσα μεγάλο μέρος της παρουσίας της κρατικής επιχείρησης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε, πριν από λίγο, ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης  με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με θέμα τις διαπραγματεύσεις το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. Επίσης, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει πέσει μόνο η πώληση παλιών μονάδων (πχ Αμύνταιο) αλλά και πιο σύγχρονων μονάδων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα κλείσει  η αξιολόγηση χωρίς ισχυρές δεσμεύσεις σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δεν πωλούνται υδροηλεκτρικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ενα μεγάλο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και της τρόικας προκειμένου να σωθεί το 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ, σε μια προσπάθεια να περάσει επικοινωνιακά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχε μια νίκη, αν και συμφώνησε για την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αυτή η πρόταση, αν γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, δίνει το επιχείρημα στην κυβέρνηση να σηκώσει τη σημαία ότι διατηρείται τελικά ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, αν και θα μειωθεί δραστικά η περιουσία της.

Αντιδράσεις
Μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης  η πώληση περιουσίας της ΔΕΗ έχει προκληθεί μεγάλη ανάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενω ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από υπουργούς και στελέχη, αυξάνοντας  το βαθμό δυσκολίας να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει τη ρητή διαφωνία του με άρθρο του που τιτλοφορείται «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ» στην Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 «είχε δεσμευτεί να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας πως «για εμάς, το άνοιγμα της αγοράς, δεν μπορεί να ισοδυναμεί με κλείσιμο της ΔΕΗ». «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο οποίο επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». «Αλλά να δούμε πρώτα τι θα έρθει» προσθέτει ο κ. Τσιρώνης. Στο ίδιο πλαίσιο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία εμμέσως δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφιστεί πώληση μονάδων.

Τι συμβαίνει όμως με το 17% της ΔΕΗ και γιατί οι δανειστές ζήτησαν την πώληση μονάδων;
Με δεδομένο ότι το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα  (δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ) - μετα απο την πρόταση του πρώην υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη το 2015- δεν απέδωσαν καρπούς οι δανειστές πίεσαν για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την πρόταση για πώληση μονάδων, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με το ποιες θα πωληθούν.
Το χρονοδιάγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των πωλήσεων αναμένεται να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στην Αθήνα, με την επιστροφή της τρόικας.  Σενάρια θέλουν να μπαίνει  πωλητήριο σε μονάδες που είναι παλιές και έχει ήδη δρομολογηθεί η απόσυρσή τους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.

Μετα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι έντονα τα σενάρια ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για το θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση θέλει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τις πωλήσεις μονάδων, να γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές το κυβερνητικό αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ  από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, όπου με απλά λόγια θα μεταφράζεται σε διατήρηση – μέχρι νεωτέρας – του πλειοψηφικού ελέγχου που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ σήμερα (51%).

Τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα και την εκχώρηση μονάδων της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, η συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την εκχώρηση παραγωγής λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σε ποσοστό που να μειώνει τη συνολική παραγωγή της ΔΕΗ κατά 40%, σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσα από τη δημιουργία και τη διάθεση μιας ή περισσοτέρων χωριστών εταιρειών και η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία συμμετοχή ή σύνδεση με οποιαδήποτε εκχωρούμενη οντότητα, απαγορευτικό που ισχύει και για τον τομέα της προμήθειας. Αυτο απορρίπτει το σχέδιο της ΔΕΗ για συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο στα υπό παραχώρηση εταιρικά σχήματα.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, το τελικό σχέδιο για την εκχώρηση μονάδων θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούλιο 2017 και από τον Φεβρουάριο του 2018 η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr