Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα ομόλογα

Το επόμενο δύσκολο πακέτο μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα και θα φέρει τη σφραγίδα των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά κυρίως πώς αυτά θα λειτουργήσουν, περιμένουν τώρα οι διεθνείς αγορές.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη προσφυγή στον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ε.Ε. έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι, η κρίσιμη παράμετρος που θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις αγορές θα είναι η έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Εως εκείνη τη στιγμή οι αγορές θα συνεχίζουν να πυρπολούν την ελληνική οικονομία και τα spreads των ομολόγων θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη», έλεγαν την Παρασκευή το απόγευμα στο «ΘΕΜΑ» Ελληνες τραπεζίτες, την ώρα που τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούσαν να βρίσκονται πάνω από τις 550 μονάδες βάσης.

«Η προσφυγή στον μηχανισμό της ευρωζώνης δεν ήταν η ουσία. Αυτό ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Το θέμα είναι να ληφθεί και η ουσιαστική έγκριση από το ΔΝΤ. Μόνο η υπογραφή της συμφωνίας θα βοηθήσει να υποχωρήσουν τα spreads, καθώς οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ λειτουργούν ως businessmen», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι τραπεζίτες.

Για τις αγορές τρεις φαίνεται να είναι οι καθοριστικοί παράγοντες:

■ Ποιο θα είναι το νέο πακέτο μέτρων που θα μας επιβάλει το ΔΝΤ εντός των επόμενων μηνών για το

2010.

■ Εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της μείωσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

■ Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός χρηματοδότησης κυρίως από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, όπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίοι οικονομολόγοι, «οι αγορές γνωρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανείζει κάθε κράτος-μέλος του με δόσεις. Η κάθε δόση απελευθερώνεται όταν προηγουμένως διαπιστώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προηγουμένως συμφωνήθηκαν.

Αυτό θα γίνει και με την Ελλάδα». Εν τω μεταξύ, τέλος στην αγωνία χιλιάδων καταθετών βάζει η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αφορμή για την ανησυχία των πολιτών προκάλεσαν φήμες τις προηγούμενες ημέρες ότι με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ θα τεθεί πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Μάλιστα η φημολογία αυτή εντάθηκε μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα από ώρα σε ώρα θα κάνει χρήση του πακέτου στήριξης.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς και οι φήμες που υπάρχουν περί πλαφόν στις καταθέσεις είναι τελείως ανυπόστατες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης. «Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και δεν υπάρχει κανένας φόβος. Καλό θα ήταν να ηρεμήσει ο κόσμος», επισημαίνουν όλοι οι τραπεζίτες με τους οποίους συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» την Παρασκευή το απόγευμα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε το ακραίο φαινόμενο οι πολίτες να αποσύρουν σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους και να το τοποθετούν είτε σε θυρίδες είτε να το φυλάσσουν στο σπίτι τους.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους άμεσα είχαν γεμίσει τα θησαυροφυλάκιά τους με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ώστε να μην παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα. «Εάν κάποιος πελάτης θέλει να αποσύρει τις καταθέσεις του, εμείς δεν θα του πούμε "όχι"», έλεγε επικεφαλής μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr