Παπακωνσταντίνου: Θα χάσουν όσοι ποντάρουν σε βάρος μας

Παπακωνσταντίνου: Θα χάσουν όσοι ποντάρουν σε βάρος μας

Δραματικό παρασκήνιο στην Ουάσινγκτον, ενώ μήνυμα προς τις αγορές έστειλε ο υπουργός Οικονομικών...

Παπακωνσταντίνου: Θα χάσουν όσοι ποντάρουν σε βάρος μας
Πιο κοντά σε  συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο παρά με την … εταίρο  της στην ΕΕ Γερμανία φαίνεται  πως βρίσκεται πλέον η Ελλάδα.

Παρά τη βεβαιότητα  που εξέφρασε ο έλληνας υπουργός  Οικονομικών, σε συνέντευξη τύπου  που παρεχώρησε  προς τα διεθνή  δίκτυα από την Ουάσιγκτον- ότι  ο Μηχανισμός Στήριξης θα είναι  έτοιμος να λειτουργήσει ως  τις αρχές Μαϊου με την σύμφωνα γνώμη και της Γερμανίας, το μόνο "χειροπιαστό" αποτέλεσμα των επαφών του στις ΗΠΑ ήταν η "θέρμη" με την οποία το ΔΝΤ προσφέρεται άμεσα να χρηματοδοτήσει τη χώρα μας.

Στις δηλώσεις  του στα ξένα ΜΜΕ αμέσως  μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση  με τον επικεφαλής του Ταμείου  Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε με έμφαση τρία πράγματα:

·       η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης  του δημοσίου χρέους καθώς ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει μόλις η χώρα μας τον χρειαστεί (σσ.:το αργότερο έως τις 19 Μαϊου), ι

·       η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ,

·       δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης  και επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους της.

 Ο υπουργός  Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προειδοποίησε επενδυτές και  κερδοσκόπους που "ποντάρουν"  στη χρεοκοπία της χώρας ότι  μπορεί να βγουν μακροπρόθεσμα  χαμένοι και κάλεσε τις αγορές  να λάβουν υπόψη τους τις  σημαντικές τομές στις οποίες  προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση  αλλά και αυτές τις οποίες  επεξεργάζεται και προτίθεται  να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.

Τα πάνω - κάτω στον ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Παπακωνσταντίνου  τόνισε ότι πρόκειται για ένα  τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης  της ελληνικής οικονομίας που  βασίζεται σε αυστηρότερους όρους  οι οποίοι, όπως δεσμεύτηκε, θα  υλοποιηθούν. 

Έθεσε μάλιστα  και τις αλλαγές στον ιδιωτικό  τομέα ως "διαρθρωτικού" χαρακτήρα  μέτρα, τα οποία δρομολογούνται  μετά τα εισπρακτικά που έλαβε  η κυβέρνηση ως τώρα. Έφερε  ως παράδειγμα το άνοιγμα των  κλειστών επαγγελμάτων με αιχμή  του δόρατος τους μεταφορείς, εξέλιξη που προέβλεψε πως  θα οδηγήσει σε πτώση τιμών,  προς όφελος της ανταγωνιστικότητας  και της εθνικής οικονομίας.

Ο υπουργός  Οικονομικών τόνισε πως "δεν  θέλαμε με τίποτα να πάμε  στο Δ.Ν.Τ. από μόνοι μας"  αλλά επέμεινε ότι αποτελούν  ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης  τα "σκληρά μέτρα" για λιγότερο  Κράτος, το φορολογικό σύστημα  κλπ.

Δραματικό παρασκήνιο

Είχε προηγηθεί  μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων  και παρασκηνιακών συσκέψεων,  με θέμα την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον  … όπου έχει στηθεί "μεγάλο  παζάρι" μεταξύ των ισχυρών  του κόσμου, για τους όρους  στήριξης.  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  είχε απανωτές συναντήσεις με  τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ  Στρος Καν, ο οποίος  συγκάλεσε και την κοινή σύσκεψη με τους Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει, επιβάλλοντας όμως τους δικούς του όρους και κανόνες.

Όπως δήλωσε  ο κ. Στρος Καν "οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε».

Οι διαπραγματεύσεις  ήταν σκληρές και η αναμέτρηση  διεξάγεται ανάμεσα στο Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο και στην  Ευρωζώνη, αλλά και στις ίδιες  της χώρες της Ευρωζώνης μεταξύ  τους. 

Το παζάρι είναι  μεγάλο για όλα τα ανοιχτά  ζητήματα:

Το ΔΝΤ προτιμά  ένα 4ετές πρόγραμμα για τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν και οι βαθιές μεταρρυθμίσεις, όχι 3ετές όπως η ΕΕ. Επίσης ερίζουν για το ύψος της  Βοήθειας, αλλά και για το ποιος  θα συντονίζει τη βοήθεια, καθώς το ΔΝΤ διαθέτει μεν τεράστια εμπειρία, αλλά οι εταίρους προτιμούν να ορίσουν  την Κομισιόν σαν "κουμπαρά" για  τα χρήματα που θα δίνουν στην Ελλάδα.

Παιχνίδι τακτικής  παίζουν όλοι όμως και για  τα μέτρα που θα κληθεί να  λάβει η χώρα μας από το 2011.

Στο πλαίσιο  αυτό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  συνεχίζει να δίνει μάχη με  το χρόνο, ώστε να διασφαλίσει  πως ο μηχανισμός βοήθειας  θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει, την στιγμή ακριβώς  που  θα τον χρειαστεί η χώρα  μας, δηλαδή το αργότερο έως  τις 19 Μαϊου.

Τις τελικές  λεπτομέρειες θα επιλύσει στις  επαφές που θα έχει ξανά  από αύριο με τους απεσταλμένους  του ΔΝΤ, της Κομισιόν και  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται στην Αθήνα  και συνεχίζουν να οργώνουν  τα υπουργεία. Χθες επισκέφτηκαν  το υπουργείο Εσωτερικών και  Ενημερώθηκαν για τις αλλαγές  στο Δημόσιο, το πάγωμα των  προσλήψεων, τις συγχωνεύσεις φορέων  μέσω του προγράμματος Καλλικράτης  και τη μείωση του στόλου  των κρατικών αυτοκινήτων.

Το βλέμμα στα spreads

Με φόντο τις  εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και το μήνυμα Παπακωνσταντίνου, το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων της  ελληνικής οικονομίας είναι λογικό να στραφεί την Δευτέρα το πρωί στην καμπύλη των ομολόγων και  στα spreads που, σε ό, τι αφορά τα 10ετή ομόλογα, ξεπέρασαν την Πέμπτη ακόμη και τις 600 μονάδες σε σχέση με τα γερμανικά bunds.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης