Τρέχουν για το Eurogroup της ​Παρασκευής - «Δεν υπάρχει συμφωνία» λένε οι θεσμοί

Έρχονται 600-650 ευρώ επιπλέον φόροι για όλους - Υπαναχωρήσεις και blame game για τις περικοπές ​στις ​συντάξεις - Και ο Τζανακόπουλος προβλέπει εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα...

«Ασκήσεις» θάρρους (χωρίς επιτυχία προς το παρόν) ότι η
διαπραγμάτευση θα κλείσει γρήγορα και πως ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα, δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πάρει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους
, συνεχίζουν να κάνουν στην κυβέρνηση.

Η τρόικα
δεν έχει δώσει ακόμα «σήμα ζωής» και ραντεβού για επιστροφή στην Αθήνα, όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές  ότι θα γινόταν μέχρι την Κυριακή, αλλά στην κυβέρνηση συνεχίζουν να αισιοδοξούν για «ταχεία ολοκλήρωση» της αξιολόγησης, αλλά και να ανακαλύπτουν «εχθρούς» εντός και εκτός συνόρων για ό,τι συμβαίνει.

«Δεν επιστρέφουν»
«Πάγο» στην  αισιοδοξία της Αθήνας πως είναι θέμα ωρών ή ημερών πλέον να κλείσει η συμφωνία, βάζουν και πάλι όμως πηγές των θεσμών που έλεγαν χθες, όπως πληροφορείται το protothema.gr: «Δεν επιστρέφουν προς το παρόν οι θεσμοί, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία» λένε, δείχνοντας πως χάνεται και το ραντεβού της ​Παρασκευής 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας. 

Από την άλλη, μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.


Υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις
Και αν για τις συντάξεις παραμένει θολό τι τελικώς έχει συμφωνηθεί και τι όχι, πιο ξεκάθαρα φαίνονται τα πράγματα στο μέτωπο των νέων φόρων καθώς βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο κύριος Θανάσης Παπαχριστόπουλος στον Real fm, έλεγαν μετά την ενημέρωση που είχαν από τον κύριο Τσακαλώτο τις προηγούμενες ημέρες, ότι η τεχνική συμφωνία προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.900 ευρώ για τους έγγαμους. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλεγαν πάντως πως «πρέπει να περιμένουμε» να δούμε και αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Εννοούν δηλαδή πως αν μειωθεί πχ στο 20%, η επιβάρυνση μπορεί να μην είναι τελικά 650 ευρώ το χρόνο, αλλά 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
 

«Τις πταίει»
Και ενώ την Πρωταπριλιά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «έδειχνε» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και ότι -προκειμένου να φθείρει την ελληνική κυβέρνηση- απαίτησε την τελευταία στιγμή μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις (35% αντί 20% το 2019), την επομένη μέρα μόλις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέτρεπε την εικόνα, λέγοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως «αν έχει να ζητήσει κάτι ο κ. Σόιμπλε το κάνει δημόσια, δεν το κάνει διά της πλαγίας».

Μεταθέτοντας τις ευθύνες στο ΔΝΤ, από τη μια είπε πως «κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις», από την άλλη όμως «το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο».
 
Ταυτόχρονα καθησύχαζε για το «τσεκούρι» σε συντάξεις και αφορολόγητο λέγοντας πως «από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους».
 
Στο κυβερνητικό αφήγημα πάντως δεν μπαίνει «στο κάδρο» η πληροφορία  των προηγούμενων ημερών ότι πριν μία εβδομάδα, μετά από συνεννόηση (ή διαφωνία) των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου, η Αθήνα άλλαξε στάση για όσα είχαν συμφωνηθεί προ δεκαημέρου στις Βρυξέλλες για τις συντάξεις, προκαλώντας την αντίδραση των δανειστών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr