“Και ποια είναι η Standard & Poor’s;”

“Και ποια είναι η Standard & Poor’s;”

Θαπατέρο, ΕΚΤ και Βρετανοί, πάντως, “ξορκίζουν” το ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση στις δικές τους οικονομίες διαφέρει

“Και ποια είναι η Standard & Poor’s;”
Η εκτός ελέγχου κατάσταση στην ελληνική οικονομία και η διαφαινόμενη επέκταση της κρίσης και στην Πορτογαλία τροφοδοτούν πλέον πανικό στις αγορές και εξαναγκάζουν ειδικούς και μη να προσπαθούν να «σβήσουν» τη φωτιά!

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης, φυσικά ούτε η Ελλάδα, δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση, ήρθε ο κύριος Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα είναι «μια ξεχωριστή περίπτωση» και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση, καμία σύγκριση των δικών της προβλημάτων με την οικονομική πραγματικότητα της Πορτογαλίας, της χώρας δηλαδή που μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Ανάλογες οι δηλώσεις – «ξόρκι» στις επιθέσεις του Λόρδου Πίτερ Μάντελσον, υπουργού Οικονομίας και Επιχειρήσεων της Βρετανίας. Ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του «βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα».
Κλείσιμο

Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο σπεύδει να αμβλύνει τους φόβους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, μιλώντας στο ισπανικό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει τα οικονομικά μέτρα που έλαβε και θα λάβει η κυβέρνησή του για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα μέτωπο με τους οίκους αξιολόγησης φαίνεται πως ανοίγει η Κομισιόν! 

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Τάρντιο, δήλωσε ότι «οι διαβουλεύσεις προχωρούν γρήγορα και το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες». Ρωτήθηκε για την υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας από τη Standard & Poor’s και απάντησε καυστικά, διερωτώμενος: «Και ποια είναι η Standard & Poor’s;»!!! Προανήγγειλε δε ότι η Κομισιόν προετοιμάζει κανονιστικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης και προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παρακολουθεί προσεκτικά τις χρηματοοικονομικές αγορές και τη συμπεριφορά όλων των παικτών»...

Ένας άλλος οίκος αξιολόγησης πάντως, η Fitch Ratings, ανακοίνωσε πως θεωρεί σίγουρο ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικώς τα κεφάλαια που χρειάζεται για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες εγκαίρως! 

Ακριβώς για αυτά τα κεφάλαια όμως ένας κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της Γερμανίας, ο πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου – Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, εμφανίστηκε τουλάχιστον εριστικός! Λέγοντας πως κατά την άποψή του η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ την οικονομική βοήθεια που ενδεχομένως θα της δοθεί γιατί – κατά την άποψή του – η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει στο λαό της την απαραίτητη πολιτική λιτότητας. 

Και ακριβώς επειδή ο χερ Ζιν τυγχάνει και εκ των οικονομικών συμβούλων της Καγκελαρίου Μέρκελ, δεν δίστασε να δηλώσει δημόσια πως θα συστήσει στην Καγκελάριο να μην «ενδώσει στις πιέσεις των υπολοίπων ‘αμαρτωλών’ χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να της ασκήσουν πιέσεις για τη χορήγηση δανείων» ... 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης