«Θυσία» ένας ακόμα μισθός από τη μείωση του αφορολόγητου

Τι θα πληρώσει μια οικογένεια με δύο παιδιά και μηνιάτικο 800 ευρώ - Πόσο θα κοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις - Τέλος το «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις ως 5% - Μετατίθεται ο συνδικαλιστικός νόμος

Κομμάτια και αποσπάσματα από την πολιτική συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (στην οποία στηρίζεται η απόφαση του Eurogroup της 20ης Μαρτίου για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα) έρχονται σιγά σιγά στο φως σε ό,τι αφορά την ένταση και την έκταση των νέων μέτρων που αποδέχθηκε η κυβέρνηση.   

Την μεγάλη Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στη Βουλή ότι «υπάρχει δέσμευση για μείωση στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, που θα αφορά τις υψηλότερες κατά κανόνα συντάξεις». 

Οι περικοπές αυτές θα ισχύσουν από 1.1.2019 και αναμένεται να πλήξουν 1,4 εκατ. συνταξιούχους. Το «ψαλίδι» στη λεγόμενη προσωπική διαφορά στις χαμηλές συντάξεις θα αρχίζει από 18% και θα φτάνει ακόμη και στο 50% της προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ. 

Στον τομέα του αφορολόγητου η μείωση που θα αρχίσει από 1.1.2020 (ή από το 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018) και θα είναι 3.000 ευρώ καθώς από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο το αφορολόγητο θα υποχωρήσει στις 5.636 ευρώ. Αντίστοιχα το αφορολόγητο για μια οικογένεια με δύο παιδιά θα υποχωρήσει από 9.090 ευρώ σήμερα σε μόλις 6.090 ευρώ.  

Έτσι, μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 11.200 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ το μήνα (επί 14 μισθούς), μέχρι σήμερα θα πλήρωνε στην εφορία
464 ευρώ. Από το 2020 (ή το 2019) θα πληρώσει 1.124 ευρώ ήτοι 660 ευρώ παραπάνω. 

Οι νέες αυξήσεις στη φορολογία προστίθενται στις προηγούμενες όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι αυξήσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στην Ελλάδα το 2016 (σε σύγκριση με το 2015) ήταν υψηλότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος του Οργανισμού, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι αυξήσεις του ΕΦΚΑ το 2017. 

Στα στοιχεία της συμφωνίας που βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια ανήκει και η δυνατότητα ομαδικών απολύσεων χωρίς υπουργικό «βέτο» αν είναι κάτω από το όριο του 5% του συνόλου των εργαζομένων σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Παράλληλα η κυβέρνηση πέτυχε να μεταθέσει τη ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου για το φθινόπωρο, δεσμευόμενη ωστόσο ότι θα υλοποιήσει την μεταρρύθμιση στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr