Έκτακτη ενίσχυση 1,6 εκατ. ευρώ για τους γαλακτοπαραγωγούς

Ενίσχυση ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι ως έκτακτη ενίσχυση με απόφαση της Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη βάσει Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενίσχυση ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι ως έκτακτη ενίσχυση με απόφαση της Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη βάσει Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κρίση του κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε στη θέσπιση ειδικού μέτρου στήριξης των γαλακτοπαραγωγών. Πρέπει να τονίσουμε πως βάσει των κανονισμών περί ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση οποιουδήποτε αγροτικού κλάδου από εθνικούς πόρους. 

Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων ειδικών παρεμβάσεων  που θα εφαρμοστούν για τον τομέα του γάλακτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-Ανάπτυξη της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.  

Μεταξύ αυτόν των παρεμβάσεων περιλαμβλανεται και η σύσταση Διεπαγγελματικής οργάνωσης που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με στόχο την ενθάρρυνση της συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών με στόχο την προώθηση ποιοτικών προϊόντων, την βιωσιμότητα των φορέων μέσω της θέσπισης κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στις βιομηχανίες γάλακτος χωρίς ωστόσο να καθορίζονται οι τελικές τιμές.

Χρήματα θα κατανεμηθούν στους παραγωγούς που επλήγησαν περισσότερο από τις χαμηλές τιμές των γαλακτοκομικών του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό είχαν αποφασίσει τα κράτη μέλη σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης, στην οποία αποφασίστηκε ο τρόπος που θα κατανεμηθούν τα χρήματα του λεγόμενου «ταμείου γάλακτος». 

Τα περισσότερα χρήματα έλαβαν οι Γερμανοί αγελαδοτρόφοι (61,2 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν οι Γάλλοι (51,1 εκατ. ευρώ) οι οποίοι και αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγούς γάλακτος. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ελληνική αγορά γάλακτος είναι μικρή και ελλειματική, γι αυτό και οι μεγάλη απόκληση του ποσού που εισέπραξε η χώρα μας σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ο οργανισμός ο οποίος καταρτίζει την κατάσταση δικαιούχων, με το ύψος ενίσχυσης του κάθε παραγωγού και στη συνέχεια την αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του οριστικοποιεί το ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.

Στην  περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν είναι καταχωρημένος στο ΟΣΔΕ, καλείται να αποστείλει άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αίτηση καταχώρησης.

Μετά  τη διασταύρωση των στοιχείων με το ΟΣΔΕ καταρτίζονται από τον  ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων και στη συνέχεια αναρτώνται στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΟΓΑΚ επί 1 εβδομάδα. Περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν δικαίωμα ένστασης.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου.
 
Η κατανομή γίνεται βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το έτος 2009: 
Στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις
- από 3.000 μέχρι 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 150 ευρώ
- από 25.000 μέχρι 50.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 300 ευρώ
- από 50.000 μέχρι 100.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 400 ευρώ
- από 100.000 μέχρι 150.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 500 ευρώ 
- από  150.000 κιλά και άνω κατανέμεται εφάπαξ ποσό 600 ευρώ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr