Ο Μπερνάνκε “έφτιαξε κλίμα” στην Wall

Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard and Poor’s βάρυνε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης “άκουσε” τα καλά κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ.

Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard and Poor’s βάρυνε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης “άκουσε” τα καλά κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ. 

Ο κ. Μπεν Μπερνάνκε, λοιπόν, ανέφερε ότι θα διατηρηθούν τα επιτόκια του δολαρίου στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται, δίνοντας αφορμή για μία ανοδική  κίνηση στην Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,5%, στις 11.046 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα για τον S&P 500, τον δείκτη με τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με οριακές απώλειες. 

Νωρίτερα στην Ευρώπη, ήταν η σειρά της Ισπανίας να γευθεί την “πίκρα” της υποβάθμισης της οικονομίας της από την Standard & Poor’s, μια μέρα μετά τις υποβαθμίσεις της δικής μας οικονομίας καθώς και της πορτογαλικής. 

Οι  λόγοι της υποβάθμισης 

Ο διεθνής οίκος  προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας Ισπανίας σε “AA” από “AA+”, ενώ επιβεβαίωσε  την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας “A-1+”, με αρνητικές τις προοπτικές (outlook).  

Η υποβάθμιση αντανακλά  κυρίως την καθοδική αναθεώρηση των  μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων, εξηγεί ο οίκος. "Πιστεύουμε πλέον  ότι η στροφή της ισπανικής  οικονομίας από την οικονομική ανάπτυξη με ΄καύσιμο΄ την επέκταση της  πίστωσης είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο μακρά περίοδο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση  με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik. 

"Προβλέπουμε πλέον  ότι η ανάπτυξη του πραγματικού  ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κατά μέσο  όρο στο 0,7% ετησίως το διάστημα 2010-2016, έναντι των προηγούμενων  εκτιμήσεων μας για ανάπτυξη  άνω του 1% ετησίως το συγκεκριμένο  διάστημα", προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν και πάλι οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το Λονδίνο μπορεί να συγκρατήθηκε στο -0,3%, αλλά η Φρανκφούρτη έπεσε 1,22% και 1,5% το Παρίσι. Το χρηματιστήριο  της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 3%, ενώ  περί το 2% ήταν η πτώση στην Πορτογαλία. 

Ανάλογα, υποχώρησε  και πάλι το ευρώ στα επίπεδα των 1,3140 δολαρίων, για να ξαναανεβεί και πάλι, ελέω Μπερνάνκε, οριακά πάνω από τα 1,32 δολάρια. 

Ενισχύθηκε, τέλος, και η τιμή του πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε τα 83 δολάρια ανά βαρέλι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr