Χάνουν από 450-8.500 ευρώ εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Μόνιμου χαρακτήρα οι ρυθμίσεις, ενώ μόνο στους «παραγωγικούς» υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα θα δίνονται οι αυξήσεις των συμβάσεων εργασίας και ο 13ος μισθός...

Στην καλή διάθεση  του εργοδότη για "λίγους και εκλεκτούς" θα επαφίενται πλέον οι αυξήσεις των  συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα για την προσφορά οικονομικής βοήθειας  από ΕΕ και ΔΝΤ. 

Όπως όλα δείχνουν, οι περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό θα αφορά το Δημόσιο ενώ στις συντάξεις επεκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα.  

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όμως, ο 13ος και ο 14ος μισθός θα "αναπληρωθεί", σύμφωνα με τις πληροφορίες, είτε με την ενσωμάτωσή τους στις τακτικές μηνιαίες απολαβές που σταδιακά θα αυξηθούν, είτε με την υποκατάστασή τους από ένα είδος "πριμ παραγωγικότητος" το οποίο προαιρετικά θα μπορεί να χορηγεί ο εργοδότης.  

Στη δεύτερη  περίπτωση όμως, είναι προφανές ότι  το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα και οι εργαζόμενοι στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα δουν ξαφνικά να χάνουν το 15%-20% των ετήσιων αποδοχών τους (δηλαδή 850 ευρώ για εργαζόμενο των 1.000 ευρώ ή σχεδόν 4.000 ευρώ για αποδοχές της τάξεως των 2.000-2.300 ευρώ το μήνα).  

Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό των 700 ευρώ θα χάσει αυτομάτως 1400 ευρώ, εκτός εάν αναδειχθεί … υπάλληλος της χρονιάς και επιβραβευθεί για αυτό, οπότε θα μετριάσει τις απώλειες! 

Στην περίπτωση  της σταδιακής ενσωμάτωσης η  επίπτωση περιορίζεται στη μη χορήγηση των μισθολογικών αυξήσεων βάσει συμβάσεων, και δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ.  

Απώλειες μέχρι  και 15% ή έως 2.000 ευρώ αναμένεται να έχουν  οι μεγαλοσυνταξιούχοι, ενώ δεν αποκλείεται  τελικά να μην εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που θα δουν για πρώτη φορά να τους κόβεται και … το χαρτζιλίκι που δίνανε στις γιορτές στα εγγόνια τους, περίπου 100-150 ευρώ το χρόνο. 

Οι  μεγάλοι χαμένοι 

Μεγάλοι χαμένοι  θα είναι όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη υποστεί περικοπές  και, μαζί με τις νέες περικοπές, θα λείψουν από την τσέπη τους περί τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ 

Σύμφωνα με σενάρια  που εξετάζονται, αν κοπούν τα επιδόματα κατά επιπλέον 10%, οι συνολικές ετήσιες απώλειες θα ξεκινούν 530 ευρώ για χαμηλόμισθους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης και θα φθάνουν τα 6.500 ευρώ για υψηλόβαθμους δικαστικούς. 

Αν προστεθεί  και το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, θα πρέπει να συνυπολογιστούν απώλειες μεταξύ 711 και 1.666 ευρώ ανάλογα, με τα έτη προϋπηρεσίας και το επίπεδο μόρφωσης. 

Το σενάριο αυτό πλήττει υπαλλήλους με λίγα έτη υπηρεσίας και χαμηλά επιδόματα, ενώ ... βολεύει μία σειρά υπαλλήλων όπως εφοριακοί, τελωνειακοί, δικαστικοί και άλλοι των οποίων ακόμη και ο βασικός μισθός για 33 χρόνια προϋπηρεσίας είναι κατά πολύ χαμηλότερος των επιδομάτων που λαμβάνουν. Έτσι, οι κατηγορίες αυτές απεύχονται το μεγαλύτερο ψαλίδισμα των επιδομάτων. 

Σε όλες τις  περιπτώσεις πάντως πρόκειται για απώλειες σε μόνιμη βάση, καθώς οι κοινοτικοί εταίροι δεν συζητούν το ενδεχόμενο αναστολής, αλλά πάγιας μείωσης επιδομάτων ή κατάργησης του 14ου μισθού. 

Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και  άλλα 200-900 ευρώ το χρόνο από άλλα μέτρα λιτότητας που "έχουν  πέσει στο τραπέζι", όπως:  

• να αυξηθεί ο βασικό συντελεστής ΦΠΑ από το 21% σε 23% ή και 25%, που είναι το ανώτερο όριο στην ΕΕ.

• να αυξηθεί από 10% στο 11% ή 12%, που επιβάλλεται στα τρόφιμα και τις ΔΕΚΟ και θα πλήξει κυρίως τα λαϊκά στρώματα. 

• να αυξηθούν και πάλι οι ειδικοί φόροι σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη και καύσιμα, που η κυβέρνηση θεωρεί και τελευταία "εφεδρεία" στη μάχη κατά των ελλειμμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr