Η «ώρα της αλήθειας» στην Ουάσινγκτον: Σε εξέλιξη τα ραντεβού Τσακαλώτου

Η «ώρα της αλήθειας» στην Ουάσινγκτον: Σε εξέλιξη τα ραντεβού Τσακαλώτου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ - Aκολουθεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η «ώρα της αλήθειας» στην Ουάσινγκτον: Σε εξέλιξη τα ραντεβού Τσακαλώτου
Η ώρα της αλήθειας για το χρέος
έφθασε καθώς ξεκίνησαν τα ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε το γύρο των επαφών του με την Γενική  Διευθύντρια του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ . Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα, με τον κ.Τσακαλώτο να δηλώνει ότι «πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και χρέος» (όπως ανήρτησε στο twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη).


Κλείσιμο


H κ.Λαγκάρντ με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στην Ουάσινγκτον (Πηγή φωτό: twitter- Λένα Αργύρη)


Ακολουθεί με βάση το πρόγραμμα, το ραντεβού με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 16.30 ώρα Ελλάδος ενώ αργότερα το βράδυ θα έχει διαδοχικές επαφές με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (20.10) και τον ομόλογο του της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Το Σάββατο θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Άντι Μπόκολ, τον κ. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.




Οι κ.Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου ενώ αναμένουν την κ.Λαγκάρντ (πηγή φωτό: twitter- Λένα Αργύρη)

Οι συζητήσεις διεξάγονται με τον κ. Τσακαλώτο να έχει πλέον και επίσημα στα χέρια του τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που έχουν και τη «βούλα» της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία έφθασε το 3,9% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για μόλις 0,5%.

Σε κάθε περίπτωση στην Ουάσιγκτον έχουν βγει τα «γάντια» από τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης που συμμετέχουν στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου ως την Κυριακή.

Χθες η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Καρφί» προς το ΔΝΤ έριξε ο κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.

Παράλληλα όμως το Μαξίμου έδειξε σαφώς χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν αναμένει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου σε αντίθεση με την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας ότι κάτι τέτοιο ήταν πιθανό.

Στο κλίμα αυτό είναι και η αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα (σε άρθρο στην WSJ) ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της παρά το πολιτικό κόστος αλλά η διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ στερεί πολύτιμο χρόνο.

Πρόκειται για διαπραγματευτική γραμμή ή για «εξαγγελία» νέων καθυστερήσεων; Σε κάθε περίπτωση αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για το αν θα επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί η περίφημη συνολική συμφωνία (global deal) στις 22 Μαΐου και μοιραία μπαίνει στο κάδρο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πάμε για Ιούνιο ή άραγε «για ένα πολύ μακρύ Eurogroup στις 22 Mαΐου» το οποίο θα σφραγίζει την τεχνική συμφωνία με τα μέτρα και θα καταλήξει στο global deal για χρέος και ΔΝΤ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αλλά η κυβέρνηση και εμμέσως χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί δείχνουν να προετοιμάζονται για να δικαιολογήσουν μια νέα καθυστέρηση η οποία θα σπρώξει την εκκρεμότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Μοσκοβίσι είπε εμμέσως ότι δεν περιμένει εξελίξεις πριν το τέλος του μήνα καθώς εξέφρασε απλώς την ελπίδα του ότι ως τα τέλη Μαΐου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Το δεδομένο είναι πάντως ότι η τρόικα έρχεται την Τρίτη 25 Απριλίου στο Hilton. Eπίσης η κυβέρνηση λέει ότι το ΔΝΤ θα βάλει λίγα λεφτά και το πρόγραμμά του θα είναι μονοετές ως «το καλοκαίρι του 2018».

Ρέγκλινγκ: Ανέκαμπτε η Ελλάδα το 2014, αλλά μετά....

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε να εννοηθεί ότι η εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με τα υπόλοιπα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που περισσεύουν στο τρίτο μνημόνιο (είναι περίπου 20 δισ. ευρώ).

Όπως συνηθίζει, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, είχε εκδώσει ομόλογα και μείωνε την ανεργία αλλά «οι ψηφοφόροι... το είδαν διαφορετικά». Συνέδεσε την πρόθεση των Τσίπρα-Βαρουφάκη να κάνουν «κάτι διαφορετικό» μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 με το γεγονός ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά η Ελλάδα είχε ύφεση.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης