Μέτρα-σοκ στο νέο Μνημόνιο: Μείωση επικουρικών, ομαδικές απολύσεις, πώληση ΔΕΗ

Τι περιλαμβάνει το κείμενο των 75 σελίδων που έχουν ήδη στείλει οι δανειστές στο υπ.Οικονομικών - Προτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές - ΔΕΗ, Υπερταμείο επί τάπητος στο Χίλτον το απόγευμα

Με δύο γρίφους αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση Τσακαλώτου
- τρόικας στο Hilton. Πρώτον, πώς αποτυπώνονται τα νέα μέτρα της διετίας 2019-2020 στο κείμενο του
ΔΝΤ (MEFP) και, δεύτερον, ποιες θα είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις (δλδ. τα μέτρα) που προανήγγειλε ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην Εαρινή Σύνοδο του διεθνούς οργανισμού

Τα κλιμάκια των Ευρωπαίων κατέλυσαν το βράδυ της Δευτέρας στο Hilton εν αναμονή της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου και της ομάδα της. Από αυτό το τελευταίο κλιμάκιο εξαρτάται και η συμφωνία.

Οι συζητήσεις αρχίζουν σήμερα Τρίτη στις 17.00 με θέμα την ενέργεια και την ΔΕΗ (Σταθάκης) και θα συνεχιστούν με αντικείμενο το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων στις 19.00 το βράδυ (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης). Ο αρχικός προγραμματισμός σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν λέει ότι θα συνεχιστούν ως το τέλος της βδομάδας, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο μικρής παράτασης.

Ολες οι πλευρές θα συζητήσουν πάνω σε δύο κείμενα: στο συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (SMoU) και κυρίως πάνω στο μνημόνιο (MEFP) που θα πάει το ΔΝΤ στο διοικητικό του συμβούλιο για να εγκριθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα με δική του χρηματοδότηση.


Ποιοι χάνουν και πόσο
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020. Συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 
Βασικό όπλο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» που πέτυχε η κυβέρνηση μέσω υπερφορολόγησης το 2016 το οποίο σύμφωνα και με την Εurostat έφτασε το 3,9% του ΑΕΠ ή βάσει του τρόπου υπολογισμού του Μνημονίου ακόμη ψηλότερα, στο 4,2% του ΑΕΠ! Παρά ταύτα είναι πλέον βέβαιο ότι δεν αρκεί για την αποτροπή των μέτρων της διετίας 2019 - 2020 τα οποία έχουν ήδη γίνει δεκτά από την κυβέρνηση από το Eurogroup της Μάλτας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής στα προσχέδια των δύο Μνημονίων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών:

- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις

- αναφέρεται ρητά ότι για τα εργασιακά θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμφωνηθέντα στα προηγούμενα Μνημόνια. Ξεθακαρίζεται, μάλιστα, ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν

- καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις αλλά δεν προβλέπεται αύξηση του ορίου για αυτές

- προβλέπεται σταδιακή μείωση της λίγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%

- καταργούνται οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είτε αυτό αφορά το μέγεθός τους είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται

- προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα, του 65% της ΔΕΠΑ κ.α.


«Μόνο μια προκαταβολή»...
Επιπλέον κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προανήγγειλε ο κ. Τόμσεν (στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ) με την παρακάτω δήλωση: «Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας (...) οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, είναι μόνο μια προκαταβολή»... Η απάντηση ίσως να κρύβεται στις «αποσκευές» της κυρίας Βελκουλέσκου.


Το χρονοδιάγραμμα
Σε κάθε περίπτωση από εδώ και εμπρός τα ορόσημα είναι τα εξής:-Ως την Κυριακή ή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδα αναμένεται τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις του HIlton.
-Την άλλη βδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια που προγραμματίζεται να έχουν ψηφιστεί ως τις 15 Μαΐου.
-Από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη για το ελληνικό χρέος.
-Αν  τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από την Ελλάδα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr