«Αγωνία» στις Βρυξέλλες για τις ιδιωτικοποιήσεις - 100 προαπαιτούμενα έως τις 22 Μαΐου

«Αγωνία» στις Βρυξέλλες για τις ιδιωτικοποιήσεις - 100 προαπαιτούμενα έως τις 22 Μαΐου

Οι δανειστές εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού δεν έγινε σωστά, έτσι ώστε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην Αθήνα - Προσβλέπουν στο Υπερταμείο να «τρέξει» τις επενδύσεις - Το Eurogroup θα αποφανθεί για τη διάρκεια των πλεονασμάτων

«Αγωνία» στις Βρυξέλλες για τις ιδιωτικοποιήσεις - 100 προαπαιτούμενα έως τις 22 Μαΐου
Στη μείωση της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα οδήγησε χθες η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και οι διαρκείς καθυστερήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών.              

Η αβεβαιότητα που επικράτησε για αρκετούς μήνες φαίνεται πως έχει σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία, καθώς η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 2,7% επί του ΑΕΠ για το 2017, μειώθηκε τώρα στο 2% -μια αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως η «περιπέτεια» της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε ήδη ένα άλλο «ναυάγιο», αυτό του ρυθμού ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για μια ισχνότερη ανάπτυξη το 2017, κοντά στο 2%, αποδίδοντάς την στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την αβεβαιότητα που προκάλεσε στους επενδυτές, οι οποίοι δεν έδωσαν την ώθηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, για να ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών συνέχισε πάντως, λέγοντας πως ο επόμενος μεγάλος στόχος για την ελληνική οικονομία είναι μια συνολική πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την αποσαφήνιση των μέτρων που θα εφαρμοστούν για το χρέος μετά το τέλος τους προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κλείσιμο
Προβληματισμός για τις ιδιωτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν ακόμα όμως αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν προχωρούν βάσει του προγράμματος κι έτσι στις Βρυξέλλες φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός, παρά την όποια πρόοδο την τελευταία περίοδο.

Ο αξιωματούχος εστίασε το πρόβλημα στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία, αν είχε γίνει σωστά, θα προσέλκυε μεγάλες επενδύσεις και θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αθήνα, η οποία έχει τεράστια ανεργία. Τα προβλήματα πάντως δεν είναι μόνο τεχνικά, καθώς η αξιοποίησή του είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, την οποία όμως οι διοικητικές καθυστερήσεις δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό.

Σχετικά με το άλλο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το Υπερταμείο, ο στόχος του είναι να αξιοποιήσει κεφάλαια στους τέσσερις τομείς που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Αρχικά, τα κεφάλαια του ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα τραπεζικά κεφάλαια, κρατικές εταιρείες που παράγουν ελλείματα και χρειάζονται επιδοτήσεις και ακίνητα και οικόπεδα. Στον τομέα των κρατικών εταιρειών, ο στόχος είναι να τις επαναφέρουν στην κερδοφορία και να μην χρειάζεται μεταφορά κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον μέτρα ύψους 0,3% επί του ΑΕΠ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αναφορά έκανε ο αξιωματούχος στα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,3%, που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία σχετίζονται με τα έξοδα που έχει η εκκίνηση του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο αξιωματούχος, χαιρετίζοντας την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού, καθώς η Ελλάδα υστερεί πολύ, κατά τη γνώμη του, σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, ξεκαθάρισε πως η επιβάρυνση αυτή, ύψους 0,3% του ΑΕΠ, έχει συμφωνηθεί από καιρό και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Ικανοποίηση για πλεόνασμα - δημοσιονομικά

Με σημαντική ικανοποίηση δέχονται οι θεσμοί την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, που έφτασε το 4,2%, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του 0,5% για το ίδιο έτος. Παράλληλα, η Επιτροπή θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015 εναντίον της Ελλάδας, καθώς για το 2016 εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, της τάξης του 0,7%.

Σχετικά με το μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι διατηρήσιμο και το μέρος του που δεν είναι επαναλαμβανόμενο, ο αξιωματούχος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας μόνο πως υπάρχουν μεν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του κράτους, όμως οι θεσμοί είναι βέβαιοι πως η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα έτη.

Δεν επεκτάθηκε επίσης στο χρονικό περιθώριο που θα πρέπει η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, λέγοντας πως αποτελεί μια απόφαση, την οποία θα λάβει το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Μεγάλος φόρτος εργασίας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες

Ξεκινάει άμεσα ένας αγώνας αντοχής στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, και μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι 40 (οι 20 έχουν νομοθετηθεί), οπότε μένουν 100 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το σύνολο των δράσεων αυτών πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου, πιθανώς μεταξύ 16 και 18 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να ελεγχθεί η συμβατότητα τους από τους θεσμούς και να την παρουσιάσουν στο Eurogroup.

Συνολικά 80 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με το υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ακόμη 60 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν στη συνέχεια με δευτερεύουσα νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. 

Το Eurogoup έπειτα θα δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία και η δόση θα είναι περίπου ύψους επτά δισ. και θα εκταμιευθεί για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ ένα ποσό θα διοχετευθεί στο εσωτερικό της χώρας για την αποπληρωμή οφειλών του ελληνικού κράτους προς ιδιώτες.

Η εκταμίευσή της όμως θα πάρει 4-5 εβδομάδες, καθώς, πριν ο ESM αποδεσμεύσει τα κεφάλαια, θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης