Πώς οι ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο μπορούν να φέρουν ανάπτυξη

Πώς οι ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο μπορούν να φέρουν ανάπτυξη

«Οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα και ο τομέας όπου θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Ανσιπ

Πώς οι ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο μπορούν να φέρουν ανάπτυξη
Στην Εσθονία η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής και της ψηφιακής ταυτότητας εξοικονόμησε μία εβδομάδα εργασίας για κάθε πολίτη το χρόνο, που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό που ισούται με τον τον προϋπολογισμό για την άμυνα. Στην Ελλάδα, αντίθετα κι όσον αφορά την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το δημόσιο, μόνο 5/100 έντυπα προσυμπληρώνονται ψηφιακά, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 49/100. Η Ελλάδα επίσης χειροτέρεψε τις επιδόσεις της το 2017 στον ευρωπαϊκό δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI), με βάση την έκθεση ψηφιακής προόδου της Ευρώπης, αφού κατατάσσεται στην 24η θέση (από 22η το 2016) στην κατηγορία των «ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών» και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα και ο τομέας όπου θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα», ανέφερε χθές ο κ. Αντρους Ανσιπ, αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία και πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας σε σχετικές δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μία πρωτοβουλία για περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες από πλευράς του Δημοσίου σημαίνει ουσιαστικά υψηλότερη ζήτηση και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργία ιδιαίτερων δεξιοτήτων, μεγαλύτερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και περισσότερα πλεονεκτήματα για όλο τον πληθυσμό, χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίζω ότι η κυβέρνησή σας θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες, που θεωρώ ότι είναι καταλυτικής σημασίας».

Ο κ. Ανσιπ ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της ψηφιακής οικονομίας, «ωστόσο παραμένει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην 26η θέση επί συνόλου 28 χωρών, με βάση το δείκτη DESI. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά 8,5%, γεγονός που την έφερε στην 4η ή 5η θέση ως προς τη συνολική επίδοση, ωστόσο τη θέση τους βελτίωσαν και άλλες επίσης χώρες, με αποτέλεσμα η κατάταξη στην τελική λίστα να παραμένει χαμηλά. Τα πράγματα λοιπόν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις- έγινε π.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση- αλλά μπορεί να γίνουν και άλλες ως προς τον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης