Με ανάπτυξη 1,7% «τρέχει» η Ευρωζώνη - Μόνο η Ελλάδα κολλημένη στην ύφεση

Η χώρα μας ήταν η μοναδική που ξεκίνησε τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο - Στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας η οικονομία σε επίπεδο όγκου

Με ρυθμό 1,7% αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Ο ρυθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, 2%, στην ΕΕ των 28. 

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ
αυξήθηκε 0,5% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με αρνητικό πρόσημο. 

Ισχυρή ανάπτυξη καταγράφουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με χώρες όπως η Ρουμανία να σημειώνουν ρυθμό 5,7%, η Τσεχία 2,9% και η Πολωνία 3,9%. 

«Κολλημένη» στην ύφεση για έξι μήνες η ελληνική οικονομία
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα η ελληνική οικονομία παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε ύφεση πληρώνοντας το κόστος της παράτασης της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό. 

Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
 
α)    Η ύφεση βαθαίνει και η οικονομία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Στο α΄τρίμηνο του 2015 ο όγκος της Οικονομίας μετρήθηκε στα 46,323 δις. ευρώ. Το α΄τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο τουλάχιστον από το 2008 και μετά, πέφτοντας στα 45,994 δισ. ευρώ. Το α΄τρίμηνο φέτος έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού ήταν ακόμα χειρότερο και από το αντίστοιχο περσινό αφού μετρήθηκε στα 45,760 δισ. ευρώ (σε εποχικά διορθωμένα μεγέθη). 
 
β) την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκάλυπτε ότι τον Απρίλιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από επενδύσεις.  Έλλειψαν 411 εκατ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων  και 666 εκατ. ευρώ έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έτσι τα καθαρά έσοδα είχαν υστέρηση 5% έναντι των στόχων. Ωστόσο η υπερφορολόγηση συνεχίζεται, με εμφανή σημάδια κόπωσης των εσόδων.
 
γ) το πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. (μικρότερο από τα 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι) προέκευψε στο τετράμηνο επειδή «πάγωσαν» κρατικές δαπάνες 1,728 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί . Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εχθές, ανήλθαν σε 16,442 δισ. ευρώ αντί για 18,170 δισ. ευρώ. Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 1,735 δις ευρώ. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr