Bloomberg: Η αξιολόγηση εμποδίζεται από τη διαφωνία των πιστωτών για το χρέος

Μολονότι Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει στις οικονομικές λεπτομέρειες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει πάει πίσω χρονικά λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους βασικούς πιστωτές της αναφέρει 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να φτάσουν σε συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε εκταμίευση νέων κεφαλαίων, αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμά του λίγες ώρες πριν το νέο, κρίσιμο Eurogroup. 

Μολονότι Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει στις οικονομικές λεπτομέρειες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει πάει πίσω χρονικά λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους βασικούς πιστωτές της σχετικά με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που χρειάζεται.

Στην καρδιά του αδιεξόδου βρίσκεται η στάση του ΔΝΤ, που εμφανίζεται διστακτικό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκτός αν οι Ευρωπαίοι αναλάβουν περαιτέρω μέτρα ώστε το χρέος των 315 δισ. να καταστεί βιώσιμο.

Χώρες όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν αλλαγές στο προφίλ χρέους της Ελλάδας και δεν θα αποδεσμεύσουν νέα κεφάλαια αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόβλημα.

Μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος «είναι ορατή ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε σημερινή του συνέντευξή στο France Inter.



Η ελάφρυνση χρέους είναι επίσης απαραίτητη για την ΕΚΤ, έτσι ώστε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κίνηση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο της χώρας για επιστροφή στις αγορές.

To δημοσίευμα αναφέρεται και στις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup είναι «50-50».

Σημείο – κλειδί για τη συμφωνία είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία μετά το 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Οι λιγότερο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί θα αύξαναν το ποσοστό ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται.

Αν και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ ως το 2022 – που δεν θα συμπεριλαμβάνει τις πληρωμές τόκων – ωστόσο διαφωνούν για το ποιο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά από αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.



Τον περασμένο Μάιο, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να θέσουν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας μετά το 2018, πλην όμως ο βαθμός εφαρμογ;hς αυτών των μέτρων αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαμάχης.

Πηγή Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr