Η Λαγκάρντ θα πάει στο Eurogroup - Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα και χωρίς να δώσει δάνειο

Η φόρμουλα λύσης που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα - είπε ο Τζέρι Ράις- αποκαλείται «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» - Διασφαλίζεται μεταρρυθμιστική πρόοδος, προοπτική λύσης χρέους και αποτρέπονται δυσάρεστες καταστάσεις τον Ιούλιο, λέει το ΔΝΤ

Με επικεφαλής την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ «κατεβαίνει» η ομάδα του ΔΝΤ στο επόμενο 
Eurogroup της 22ας Μαΐου, κατά το οποίο εκφράζεται η ευχή ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για την Ελλάδα.

Η παρουσία της κυρίας Λαγκάρντ ενισχύει τις ελπίδες για συμφωνία, αν και υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός για το πόσο ακόμα «θα το τραβήξει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος επέβαλε τις θέσεις του και στους Ευρωπαίους και στο Ταμείο.

Στο ΔΝΤ λένε πως αν και υπάρχει συμφωνία επί των πολιτικών, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις πάλεψε να αποδείξει ότι το ΔΝΤ δεν «λύγισε» στις απαιτήσεις της Γερμανίας, αλλά είναι φανερό ότι η υπόθεση της Ελλάδας οδηγείται στον συμβιβασμό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ως «λαγός» του Βερολίνου: Το Ταμείο θα παραμείνει στο Πρόγραμμα αλλά θα συμμετέχει χρηματοδοτικά μόνο όταν υπάρξει διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Ράις, πάντως, αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ παραβιάζει τους κανόνες του για να εξυπηρετήσει τη Γερμανία και ήταν απόλυτος γι’ αυτό, απαντώντας σε ερώτηση του www.protothema.gr.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε συγκεκριμένα:

«Το Ταμείο δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του εάν προχωρήσει σε «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» που επαναλαμβάνω είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για εμάς».

Στο σημείο αυτό είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του όποιου προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα και το διοικητικό συμβούλίο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις αυτή η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής», που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε σε δεκαεννέα περιπτώσεις στο παρελθόν. Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα, όπως και στην Ελλάδα ήταν ότι υπήρχε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ράις είπε ότι ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του αδυνατούν να παρουσιάσουν αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ: «Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδος», τόνισε και πρόσθεσε:

Η συμμετοχή μας διασφαλίζει μεταρρυθμιστική πρόοδο, προοπτική λύσης χρέους και αποτρέπει ενδεχόμενο δυσάρεστων καταστάσεων τον Ιούλιο.

Αμφισβήτησε ότι η κυοφορούμενη συμφωνία αποτελεί διέξοδο (στα αδιέξοδα των Ευρωπαίων) και σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες για ελάφρυνση του χρέους.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, είπε ότι αυτή θα είναι «έγκριση επί της αρχής» (Approval in Principle Procedure). Με αυτή εγκρίνεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα και παραμένει υπί αίρεση η χρηματοδότηση, η οποία θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr