Στρος Καν: Και εγώ σαν κι εσάς θα διαδήλωνα!
17.05.2010
00:00
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά ταυτόχρονα και επικριτικοί απέναντι στις πολιτικές επιλογές, τόσο της νυν, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων εμφανίζονται ακόμα και τώρα, μετά την ανακοίνωση σειράς έκτακτων μέτρων αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά ταυτόχρονα και επικριτικοί απέναντι στις πολιτικές επιλογές, τόσο της νυν, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων εμφανίζονται ακόμα και τώρα, μετά την ανακοίνωση σειράς έκτακτων μέτρων αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας μας κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο ομόλογός του του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κύριος Τρισέ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δηλώνει ευθέως ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, άργησε πολύ να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν από νωρίς σαφής στις προειδοποιήσεις της ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά.
Παράλληλα όμως εκφράζει την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και τις θυσίες των Ελλήνων λέγοντας πως θα αποδώσουν καρπούς.
Στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο πρόεδρος της ΕΚΤ για μία ακόμη φορά απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο: «Αν μία χώρα μπει στην Ευρωζώνη μοιράζεται κοινό πεπρωμένο με άλλα μέλη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στην ευρωοικονομία ο κύριος Τρισέ έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης ... «υπενθυμίζοντάς τους» ότι πρέπει να αναλάβουν δράση για να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να αποτρέψουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μετάστασης της κρίσης, κίνδυνο τον οποίο χαρακτήρισε «υπαρκτό και μεγάλο» ...
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνιζε τη βεβαιότητά του ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση!
Ο κύριος Στρος-Καν μάλιστα εξέπληξε λέγοντας πως όχι μόνο κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και ο ίδιος, εάν βρισκόταν στη θέση των Ελλήνων εργαζομένων ή συνδικαλιστών «θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο»! Κατέληξε όμως λέγοντας πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλη λύση από τις θυσίες που καλούνται να δεχθούν τώρα οι πολίτες...
Σε ανάλογη τροχιά κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο οποίος, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ότι «τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις».
Και όταν ρωτήθηκε ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου «αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα»!!!
Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρέντερλε ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τις «εκτιμήσεις» του υφισταμένου του – πολιτικά έστω – διοικητή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Άξελ Βέμπερ σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αλλά ουσιαστικά τον «άδειασε»!
Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπρέντερλε, αναφερόμενος στις απόψεις του επικεφαλής της Deutsche Bank που δήλωσε ότι αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το χρέος της, δήλωσε ότι «του προκαλούν κατάπληξη και είναι λυπηρές» ... !
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr