Αυτό είναι το σχέδιο αναθεώρησης του μνημονίου με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αυτό είναι το σχέδιο αναθεώρησης του μνημονίου με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η πρόταση, που θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, φθάνει τις οκτώ σελίδες και ορίζει «το φάσμα των πολιτικών που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

Αυτό είναι το σχέδιο αναθεώρησης του μνημονίου με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση των όρων του μνημονίου με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newmoney.gr.

Η πρόταση, που θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, φθάνει τις οκτώ σελίδες και ορίζει «το φάσμα των πολιτικών που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Πρόκειται για αποσπάσματα κειμένων τα οποία με την έγκριση του Eurogroup θα ενταχθούν στο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου. 

Το κείμενο περιορίζεται μόνο στα των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το χρέος πέραν της επανάληψης των δεσμεύσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Μάιο του 2016. Επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις της ότι η σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, με την επιτυχή δημοσιονομική πολιτική και ανάκαμψη της οικονομίας, θα κινηθεί πτωτικά από φέτος στο 178,8% από 179% πέρυσι, έπειτα στο 174,6% το 2018 και στο 165,2% το 2019. Προς τούτο, σημειώνει η Κομισιόν, συνηγορεί και η «ανθεκτικότητα» που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία.

Ως προς τα μέτρα και τις τροποποιήσεις επί του κειμένου του μνημονίου η Κομισιόν προτείνει τα εξής:

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει δημοσιονομική προσαρμογή μέσω υψηλής ποιότητας μόνιμα μέτρα ενώ θα περιορίσει τον αντίκτυπο στους μη προνομιούχους πολίτες. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύεονται για τη διασφάλιση διατηρήσιμων δημόσιων οικονομικών και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα που θα μειώσουν τη σχέση του χρέους με το ΑΕΠ σταθερά. Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα δημοσιονομικό μονοπάτι με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Οι Αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω δομικά μέτρα που θα αποδίδουν 0,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, που συμφωνήθηκαν ως μέρος της β' αξιολόγησης, θα περιλαμβάνουν:

- τον εξορθολογισμό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και την κατάργηση των φορολογικών δαπανών βάσει των συστάσεων της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

- τον εξορθολογισμό των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του πλαισίου κλειστού προϋπολογισμού και της μείωσης των ανώτατων ορίων των αυτόματων επιστροφών (claw-back).

- την επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων, και

- τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων και επιδομάτων απόδοσης στον δημόσιο τομέα.

2. Προκειμένου να υποστηριχθεί η επανισορρόπηση του προϋπολογισμού σε πιο φιλικές και δίκαια διανεμητικές πολιτικές, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι Αρχές θα νομοθετήσουν τις κάτωθι παρεμβάσεις:

i.     μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2018-2021 με βάση τους συμφωνημένους μεσοπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

ii     μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αποφέρει καθαρές οικονομίες της τάξης του 1 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που πρέπει να εφαρμοστεί και θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1 % του ΑΕΠ το 2020 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

iii     δέσμη φορολογικών μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στα έσοδα από την μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα περιλαμβάνει:

α) μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,8 % του ΑΕΠ. 

β) τη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,1 % του ΑΕΠ,

και γ) μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με επίπτωση 0,1 % του ΑΕΠ.

iv     Στοχοθετημένη δέσμη δαπανών που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στο προϊόν της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και περιλαμβάνει:

α) αύξηση των δαπανών για στοχοθετημένες κοινωνικές παροχές (επίδομα στέγασης• παροχές για τα παιδιά, σχολικά γεύματα, νηπιακή εκπαίδευση και μέριμνα - προσχολική εκπαίδευση, μείωση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη εξαρτώμενη από το εισόδημα του ασφαλισμένου) με επίπτωση 0,7 % του ΑΕΠ, β) επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υποδομές ύψους 0,15 % του ΑΕΠ, και γ) ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας της τάξης του 0,15 % του ΑΕΠ.

v     Τα μέτρα για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν το 2019 εάν, με βάση μια προοπτική αξιολόγηση στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, χρειαστεί εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς ο δημοσιονομικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

vi     Τα επεκτατικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης και συμφωνίας κατά την τελική επανεξέταση του προγράμματος, βάσει διαφανούς διαδικασίας, μαζί με το ποσό που θα είναι διαθέσιμο σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τα θεσμικά όργανα υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων αυτών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης