Πιέζουν για ασφαλιστικό, εργασιακό και  μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Δεν επιτεύχθηκε  συμφωνία για τον  τρόπο λειτουργίας  του πανευρωπαϊκού  μηχανισμού στήριξης, λόγω των “ακραίων”  θέσεων της Γερμανίας.

Παρασκηνιακές διεργασίες και έντονο σασπένς σημάδεψαν  τη σύνοδο της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποία βρέθηκαν τα "δίδυμα" ελλείμματα των χωρών  μελών της ευρωζώνης, με αιχμή  του δόρατος και πάλι την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες  διαπιστώθηκε και πάλι χάσμα ανάμεσα στις σκληροπυρηνικές θέσεις της Γερμανίας από την μια (που ζητά να μπει σαν όρος στο Σύνταγμα κάθε κράτους μέλους το "πλαφόν " του 3% του ΑΕΠ στο δημόσιο έλλειμμα) και τις ... ήπιες απόψεις των υπολοίπων χωρών από την άλλη, οι οποίες "περιορίζονται" να ζητήσουν να περνάει για έγκριση από το Eurogroup ο κρατικός προύπολογισμός κάθε κράτους, πριν κατατεθεί στα εθνικά κοινοβούλια για ψήφιση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "έβαλε πάγο" στη Γερμανία –χωρίς να την κατονομάσει ευθέως- τονίζοντας πως «θα ήταν καλύτερα για όσους μιλάνε πολύ "να το κλείνουν" και για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και επειδή οι απλοί άνθρωποι στην Ευρώπη βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση".

Ως εκ τούτου, οριστική συμφωνία για τον τρόπο αξιοποίησης  του μηχανισμού των 720 δισεκατομμυρίων  ευρώ δεν επήλθε.

Από την άλλη, στο συμβούλιο Eurogroup διαπιστώθηκε πως η ρήτρα του χαμηλού δημοσίου ελλείμματος δεν είναι επαρκής και απαιτείται να συνεξετάζονται εξίσου και οι δείκτες ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα.
Με τον τρόπο  αυτό μπαίνουν πλέον στο τραπέζι  οι μισθοί και οι όροι απασχόλησης  στον ιδιωτικό τομέα, ως παράγοντας που  ευθύνεται για τη σώρευση ελλειμμάτων και χρέους στον δημόσιο τομέα.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έθετε θέμα ευρύτερα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων, τονίζοντας όμως πως οι αλλαγές στην Ελλάδα επείγουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, ενώ ο Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του περιέγραφε πως, αναπόδραστα, μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα πάντως κατέφτασε στη χώρα μας η πρώτη δόση δανειοδότησης προς την Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τα 5,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ). Ωστόσο είναι δεδομένο ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ πιέζουν την ελληνική πλευρά για επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό, για άρση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, καθώς και για και άμεση προώθηση του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί, στο βαθμό που είναι δυνατό, η ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr