“Επιτέλους, συντονιστείτε!”

Σχέδιο για την “οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης” θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής η Ομάδα Δράσης του Βαν Ρομπέι

"Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η ρήξη μεταξύ των μελών της, αλλά η πιθανότητα να συνεχίσει να λειτουργεί άσχημα, χωρίς αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών της προβλημάτων".

Χρειάστηκε ένας ... αποστασιοποιημένος Ευρωπαίος, ο Γάλλος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, για να βάλει το πρόβλημα στη σωστή του βάση.

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ήταν έδωσε το πραγματικό στίγμα των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνο στο οποίο πρέπει να καταλήξουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι μια συντονισμένη δράση τους απέναντι σε όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το εμπόριο, όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας της Ευρώπης ως ένωσης κρατών και οικονομιών.

Και μπορεί στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να προσπαθούν να βρουν μια κοινή γραμμή σε θέματα που πρώτη έθεσε η Γερμανία, το ζητούμενο όμως είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εταίρων.

Επισήμως στην ατζέντα Γιούρογκρουπ και Εκοφίν βρίσκεται η αυστηροποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να επιβληθεί "σιδηρά πειθαρχία" - όπως ζητά η Γερμανία - σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η “Ομάδα Δράσης”

Η ... "ουσία" όμως των διαβουλεύσεων βρίσκεται στην συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Στόχος των "ειδικών" της Ομάδας, στην οποία έδωσε το παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι να καταλήξει στη λεγόμενη "οικονομική διακυβέρνηση" της Ένωσης. Να αποφασισθούν δηλαδή δράσεις σε μία σειρά από θέματα που αφορούν τόσο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών των χωρών - μελών της Ένωσης, όσο και στην επιβολή εποπτικών μηχανισμών στις αγορές.

Η Ομάδα Δράσης καλείται να καταλήξει σε ένα πόρισμα το οποίο θα καταθέσει ο ίδιος ο κύριος βαν Ρομπέι στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.

Το ερώτημα πάντως είναι εάν μπορούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ... συνεννοηθούν! Επισήμως, μετά και την χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ήρθησαν οι αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας για την μονομερή παρέμβαση της Γερμανίας και την απόφασή της να απαγορεύσει το short selling. Όμως αυτό δεν αναιρεί την γενικότερη δυσπιστία και νευρικότητα μεταξύ των εταίρων.

Παρ' όλα αυτά η κυρία Μέρκελ δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας με εννέα σημεία για περαιτέρω αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και για την προστασία του ευρώ από την κερδοσκοπία.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η πιθανότητα ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης, η παρακράτηση κοινοτικών κονδυλίων σε περιπτώσεις παρατεταμένης επιτήρησης, αλλά και νέες ποινές για τους "αδύναμους" κρίκους όπως η «αποβολή» μιας χώρας από τα ευρωπαϊκά όργανα για έναν χρόνο.

Ψάχνουν σύμμαχο οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί θέλουν να συνταχθούν πίσω τους και οι υπόλοιπες χώρες στο θέμα της απαγόρευσης του short selling και παράλληλα ζητούν και την επιβολή φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να δημιουργηθεί ένα "αποθεματικό ταμείο κρίσης".

Το κομβικό σημείο λοιπόν είναι το ότι ενώ ο μοναδικός τρόπος - σήμερα - για να εφαρμοστούν οι "σκληρές" προτάσεις της Γερμανίας χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και συνεπώς επικύρωση από τα 27 ευρωπαϊκά κοινοβούλια, η Κομισιόν προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε οι προτάσεις να υιοθετηθούν χωρίς να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Κι αυτό είναι προσώρας το διακύβευμα για την Ευρώπη ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr