Η Αθήνα ετοιμάζεται για τις αγορές παρά το ξαφνικό «ταβάνι χρέους» του ΔΝΤ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα την Πέμπτη 

Σταθερή παραμένει κυβέρνηση στην επιδίωξη μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές την επόμενη εβδομάδα έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και παρά τις (έγκυρες) πληροφορίες του Bloomberg ότι το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει ένα πιεστικό «ταβάνι χρέους» για την Ελλάδα στις αποφάσεις που θα λάβει την Πέμπτη.  

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων το Bloomberg ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ότι «η αναμενόμενη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια αντιμετώπισε καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας ενός ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους
της χώρας που όρισε το ΔΝΤ».

«Ακόμη και μετά την αποπληρωμή των ομολόγων από την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, οι περιορισμοί που προκύπτουν από το "ταβάνι" για το χρέος που έχει ορίσει το ΔΝΤ
ίσως να μην επιτρέψουν στη χώρα μια νέα αύξηση του χρέους της που θα προκύψει από μια νέα έκδοση ομολόγων» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το Βloomberg. 

Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει (roll over) το χρέος της, να αντικαταστήσει δηλαδή υφιστάμενο χρέος με νέα ομόλογα εφόσον δεν αυξάνεται το συνολικό ύψος του. Επομένως η επικείμενη έξοδος την επόμενη βδομάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα καθώς αποτελεί ρολάρισμα ομολόγων που δεν έχει επίδραση στην ονομαστική αξία του χρέους.
 
Βεβαίως η παρέμβαση του ΔΝΤ προκάλεσε αναστάτωση: οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και το παρασκήνιο είναι έντονο με στόχο την υπέρβαση των περιορισμών που τίθενται από το «ταβάνι χρέους» εμπνεύσεως του Ταμείου. Οι Ευρωπαίοι φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και αναζητούν μεθοδεύσεις ώστε να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που φαίνεται ότι θέτει στα κείμενα που θα παρουσιάσει την Πέμπτη.

Το «ταβάνι» στο ονομαστικό χρέος από το ΔΝΤ πιέζει εκ των πραγμάτων και την Ελλάδα να διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δημιουργήσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» κλείνοντας τις αξιολογήσεις και αποφεύγοντας δημοσιονομικές σπατάλες που θα χρηματοδοτούνται από τις αγορές. Από την άλλη πλευρά πιέζει τους Ευρωπαίους να λάβουν πιο γρήγορα τις αποφάσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς όσο θα ισχύει το πρόγραμμα του ΔΝΤ οι διαδοχικές επαφές με τις αγορές για την κατάρτιση καμπύλης επιτοκίων και τη δημιουργία αποθεματικών για τη μετά μνημόνιο εποχή θα βρίσκονται διαρκώς υπό τον περιορισμό της οροφής για το χρέος, άρα υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου. 

Παρά την αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που αναμένεται την Πέμπτη, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιχειρήσει μια ιδιότυπη έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα με ανταλλαγή των πενταετών «ομολόγων Σαμαρά» του 2014. Η πιθανότερη για την έξοδο είναι κατά τις πληφοφορίες η ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου. 

Επιπλέον, όπως πληροφορείται το newmoney.gr, η εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει την Πέμπτη το ΔΝΤ θα είναι οριακά καλύτερη από αυτή που παρουσίασε το Ταμείο τον Φεβρουάριο, κάτι που όπως λένε «μπορεί να μετρήσει θετικά». Πού θα βρίσκεται η διαφορά; Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν το Ταμείο πει ότι μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο» αντί για «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως ανέφερε η έκθεσή του το Φεβρουάριο (στο πλαίσιο του Άρθρου 4), τότε σε συνδυασμό με την πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor's την Παρασκευή, εκτιμούν ότι ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για έξοδο την Δευτέρα.

Τι έγινε τη Δευτέρα 

Εν τω μεταξύ, όσο περνούν οι ώρες περισσότερα στοχεία γίνονται γνωστά για την αναβολή της εξόδου της περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η λογική που επικράτησε τελικά στην κυβέρνηση ήταν ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί η εικόνα στις αγορές ότι η κυβέρνηση βιάζεται να κινηθεί πριν τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο με σκοπό να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μόλις η απόδοση υποχωρήσει κάτω από το 5%. Η έκδοση θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο και θα βασιστεί στην ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του 2014 που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα που θα λήγουν το 2022. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πετύχει ένα επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή κάτω από 4,95%. 

Βεβαίως η σύγκριση του τότε με το σήμερα είναι παραπλανητική καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr