Βγαίνουμε στις αγορές κόντρα στις συμβουλές

Ακριβά θα κοστίσουν στους φορολογούμενους οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προμήθειες και τα αυξημένα επιτόκια θα επιβαρύνουν με 500 εκατ. ευρώ το Δημόσιο - Ζυμώσεις στην κυβέρνηση με φόντο την έκθεση του ΔΝΤ και τις συστάσεις της ΕΚΤ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος των αποφάσεων για επιστροφή της χώρας στις αγορές. Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για να στήσει την φιέστα -που από τον Μάιο ετοίμαζε όταν έκλεισε την 2η αξιολόγηση
- με μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγου. 

Σχεδόν όλα είναι έτοιμα όμως και, αν δινόταν η εντολή, θα μπορούσε ενδεχομένως και σήμερα να άνοιγε το βιβλίο προσφορών.  Από την άλλη, επειδή χάθηκε το α΄εξάμηνο του 2017 σε διαπραγματεύσεις
για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση λειτουργεί υπό πίεση και μια βεβιασμένη ή λάθος κίνηση τώρα θα κόστιζε τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ σε τόκους για τη χώρα -με τα πολύ ακριβότερα  επιτόκια που θα την δανείζουν οι αγορές - αλλά ίσως έβαζε σε κίνδυνο με αναβολές και "ναυάγιο" τις επόμενες εκδόσεις που είναι και οι πιο κρίσιμες για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Αν δεν ξεκινήσει πάντως από σήμερα ως την Παρασκευή (ή την ερχόμενη Δευτέρα στην έσχατη περίπτωση) η διαδικασία για το νέο 5ετές ομόλογο, η κίνηση δεν μπορεί να αναμένεται πια μέσα στον  Αύγουστο όπου υπολειτουργούν οι αγορές. Τότε το εγχείρημα μετατίθεται πιθανότατα για αρχές Σεπτέμβρη –και πάντως πριν ξεκινήσει η επόμενη «περιπέτεια» της 3ης  αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές.
 
Έντονες ήταν για τον λόγο αυτόν οι ζυμώσεις και επικοινωνίες από την Παρασκευή και μέσα στο σαββατοκύριακο ακόμα. Το Μαξίμου επείγεται για άμεση έξοδο στις αγορές, επειδή η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ προμηνύει ένα «καυτό φθινόπωρο»  διαπραγματεύσεων που δεν προσφέρεται για «φιέστες». Το Ταμείο έδειξε ήδη «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τις προσλήψεις συμβασιούχων. Προαναγγέλλει "μπλόκο" για τις αλλαγές στα Εργασιακά. Βλέπει «δημοσιονομικό κενό» 1,3 δισ. ευρώ για το 2018 -και άρα πιέσεις για νέα μέτρα 2,5 δισ. - αλλά και μείωση στο αφορολόγητο από το 2019 αντί το 2020.
 
Πιο επιφυλακτικό από το Μαξίμου που βιάζεται όμως,  δείχνει να είναι το οικονομικό επιτελείο, που έχει και καλύτερη γνώση της κατάστασης. Το ΔΝΤ θυμίζει ότι υπάρχει «ταβάνι» χρέους, σημαίνει ότι η χώρα θα δανείζεται μόνο για να πληρώνει παλαιά χρέη, χωρίς να συσσωρεύει καινούργια. Αλλά αυτό ξεπερνιέται ενδεχομένως στην παρούσα φάση επειδή σε 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούλιος 2017) το υπουργείο Οικονομικών αποπλήρωσε περί τα 6 δισ. ευρώ για δάνεια και άρα έχει έναν «αέρα» να ξαναδανειστεί άλλα 3-5 δισ. ακόμα.
 
Πιο αυστηρή θεωρείται η προειδοποίηση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι πως η έκδοση ομολόγου πρέπει να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και όχι  ...  επικοινωνιακό «πυροτέχνημα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr