Έξοδος στις αγορές: Σήμερα η τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Έξοδος στις αγορές: Σήμερα η τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχει αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο

Έξοδος στις αγορές: Σήμερα η τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου
Την έξοδο από τα Mνημόνια
ετοιμάζεται να διακηρύξει σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. 

Μια ακριβή έκδοση που γίνεται με στόχο να επιτευχθεί επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014.  

Σήμερα το πρωί οι έξι ανάδοχοι αναμένεται να έχουν σχεδόν σαφή εικόνα για την πορεία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, ενώ το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.  

Κλείσιμο
Η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Από πλευράς διαδικασίας οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, θα τιμολογήσουν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι ανάδοχοι που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, έχουν ήδη κάνει την κατάλληλη προεργασία και για αυτό η δημόσια προσφορά «τρέχει» μόλις ένα 24ωρο. Η κυβέρνηση με το συνδυασμό της ταυτόχρονης ανταλλαγής και της δημόσιας προσφοράς επιδιώκει να επιτύχει επιτόκιο της τάξης του 4,5% ή δυνατόν και χαμηλότερο. Ο στόχος είναι πολιτικά να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το χαμένο χρόνο από την τελευταία προσφυγή της χώρας στις αγορές το 2014, όπου το επιτόκιο ήταν 4,95%.

Μια έωλη προσπάθεια, αφού κάτι τέτοιο μπορεί για λίγο να διασώσει επικοινωνιακά τα προσχήματα, αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα όσον αφορά το επιτόκιο είναι τελείως παραπλανητική, καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι απολύτως  διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή τους σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εκτός απροόπτου, το επιτόκιο του νέου πενταετούς θα διαμορφωθεί  στο 4,5% ή και λίγο χαμηλότερα, ενώ οι εκτιμήσεις στις τράπεζες έκαναν λόγο για υπερκάλυψη που θα υπερβεί τις τρεις φορές.  

Διαβάστε τι αναφέρεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως








Το Μαξίμου περιμένει τα… νταούλια των αγορών


Τον ρυθμό των αγορών περιμένει να χορέψει η κυβερνητική ηγεσία που στο παρελθόν είχε την ψευδαίσθηση -ή μήπως την αυταπάτη;- για το ακριβώς αντίθετο: ότι, δηλαδή θα κτυπούσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ τα νταούλια και τους ζουρνάδες και οι αγορές θα χόρευαν στον δικό τους ρυθμό. 

Παρά την παταγώδη, ωστόσο, διάψευση των προεκλογικών προσδοκιών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα, στον οποίο ανήκει η δήλωση για τα νταούλια και τις αγορές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «χορούς και πανηγύρια», καθώς, χωρίς να περιμένει τη διαμόρφωση του επιτοκίου, προεξοφλεί την επιτυχή κατάληξη της έκδοσης του ομολόγου το οποίο αφορά από τη μια προσφορά επαναγοράς παλαιότερου τίτλου του Δημοσίου που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με λήξη το 2019 και, αφετέρου έκδοση επιπλέον τίτλων με λήξη το 2022.

Είναι προφανές, όπως σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, ότι όλη αυτή η μεθόδευση γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης για να φανεί ότι οι όροι -τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος της έκδοσης- είναι καλύτεροι εκείνων που είχαν επιτευχτεί από την κυβέρνηση Σαμαρά την άνοιξη του 2014. Και γι΄ αυτό, όπως επισημαίνουν, έχει επιστρατευτεί πληθώρα ξένων τραπεζών που με υψηλές προμήθειες, τις οποίες θα τους καταβάλει το ελληνικό δημόσιο θα φροντίσουν, ως ανάδοχοι, να καλυφθεί πολλές φορές η έκδοση. 

Η αίσθηση που δημιουργείται και από το πνεύμα που διέπει τη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου -γίνεται λόγος για «σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές»- είναι ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από εκείνο της ανάλογης απόπειρας εξόδου στις αγορές του 2014 και αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 4%. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης στην παρούσα συγκυρία όταν τα δάνεια από τον ESM είναι με επιβάρυνση που δεν φθάνει ούτε καν στο 1%. Ενώ θεσμικοί παράγοντες με κύρος, όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στρουρνάρας, ήταν διστακτικοί στη βεβιασμένη έξοδο στις αγορές.

Πολιτικά στελέχη αποδίδουν την κυβερνητική σπουδή σε «επικοινωνιακούς σχεδιασμούς» που στόχο έχουν «να καλλιεργήσουν κλίμα τεχνικής ευφορίας» και να βρουν «αφορμές για πανηγυρισμούς» που να υποστηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το επερχόμενο τέλος της επιτροπείας και των Μνημονίων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν εκκρεμεί η εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων όπως είναι η νέα περικοπή των συντάξεων το 2019 και η δραστικότερη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυβερνητική προπαγάνδα, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η έκδοση του ομολόγου είναι συναλλαγή, η οποία «βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα», όπως ήταν: 

*Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 
*Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017. 
*Η έξοδος της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017. 
*Η συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017. 
*Η αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017. 

Ποτάμι: Την έκδοση έχουν αναλάβει τα… «κοράκια»

Με εξαίρεση το Ποτάμι, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέφυγαν τον σχολιασμό της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές που ξόρκιζε κάποτε, αλλά χωρίς νταούλια και ζουρνάδες».

Όπως σημειώνουν οι επιτελείς του Ποταμιού, «πέντε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, από αυτές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκαλούσαν "κοράκια", έχουν αναλάβει την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Καλωσορίζουμε την προσγείωση του κ.Τσίπρα στην πραγματικότητα ύστερα από 2,5 χρόνια ψέματα, "αυταπάτες" και λάθη». 

«Είναι βέβαιο, προσθέτει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης θα σπεύσει να πανηγυρίσει και να συγκρίνει την σημερινή πραγματικότητα με το 2014. Οι συνθήκες σήμερα όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Εκείνο που μετράει είναι η σύγκριση του επιτοκίου που θα πετύχουμε με αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως οι αγορές. Για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά». Και η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως καταλήγει ως εξής: «Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης