Big Brother στις επενδυτικές τράπεζες

 «Μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης που εξακολουθεί να σοβεί στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή». Έτσι προτίμησαν να χαρακτηρίσουν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7), οι οποίοι μεταξύ τύρου και αχλαδιού (σε δείπνο παραβρέθηκαν εξάλλου την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον!) τη συμφωνία τους για την από κοινού ανάπτυξη δράσης ελέγχου και «επιτήρησης» του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέ

 «Μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης που εξακολουθεί να σοβεί στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή». Έτσι προτίμησαν να χαρακτηρίσουν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7), οι οποίοι μεταξύ τύρου και αχλαδιού (σε δείπνο παραβρέθηκαν εξάλλου την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον!) τη συμφωνία τους για την από κοινού ανάπτυξη δράσης ελέγχου και «επιτήρησης» του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Κάτι σαν Big Brother στο πιο επίσημο και γραφειοκρατικό του!!!

Big Brother για funds, επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες και κυρίως για όλους όσοι αποτελούν «απειλή» για τους σημερινούς κρατούντες τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας. Βλέπετε σε Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή η κρίση ΔΕΝ έχει φτάσει, ενώ και οι έχοντες το ρευστό – ικανό να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες – ΔΕΝ είναι ελέγξιμοι …

Μεταξύ άλλων λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν  στη δημιουργία ενός «διεθνούς σώματος εποπτών» που θα … παρακολουθεί τις κινήσεις τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών αλλά και μεμονωμένων μεγάλων θεσμικών επενδυτών, ενώ θα έχει την πλήρη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών και των εκάστοτε κυβερνητικών υπηρεσιών !

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους της υπό δημιουργία «διεθνούς οικονομικής … αστυνομίας», αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ΠΟΙΟΙ μετείχαν σε αυτό το δείπνο! Ο λόγος για τα οικονομικά επιτελεία της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Καναδά, αλλά και μερικοί … «επιλεγμένοι καλεσμένοι», ήτοι οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ομίλων παγκοσμίως και συγκεκριμένα οι κύριοι: Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Richard Fuld, διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers, John Mack, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Brady Dougan, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Group, sir Win Bischoff, πρόεδρος της Citigroup Inc., Robert Diamond, πρόεδρος της Barclays, Laurence Fink, πρόεδρος της BlackRock Inc. και Yasuhiro Sato, αντιπρόεδρος της Mizuho Corporate Bank. Όλα τα καλά παιδιά δηλαδή … 

Στο περιθώριο του δείπνου οι εκπρόσωποι των 7 εξέφρασαν και την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, έναντι τόσο του ευρώ, όσο και των περισσοτέρων διεθνών νομισμάτων, γεγονός που απέδωσαν στην υπάρχουσα κρίση της αμερικανικής οικονομίας. Τόνισαν πάντως πως σε σχέση με την τελευταία τους συνάντηση το εύρος της κρίσης φαίνεται μεν να έχει διογκωθεί, αλλά πιθανότατα αυτό το σημείο αποτελεί και την κορύφωση. Εκτιμούν πως με σωστή διαχείριση (εύσημα στη FED ήταν αυτά …) και με την πάροδο του χρόνου η κρίση θα περισταλεί. 

Ειδική μνεία είχαν και για τους … Κινέζους! Η ομάδα των 7 είχε ήδη διαβλέψει την ραγδαία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας από την Σύνοδό της στη Ρώμη το Φεβρουάριο του 2004. Και τότε είχαν απευθύνει έκκληση στην κινεζική κυβέρνηση να αμβλύνει το καθεστώς «προστατευτισμού» του νομίσματός της. Μια έκκληση που επανέλαβαν και την Παρασκευή λέγοντας μάλιστα πως μια διαρκής – και πλήρως ελεγχόμενη – διολίσθηση του γουάν μπορεί μεν να διευκολύνει στην παρούσα φάση την εξαγωγική επέκταση – απόβαση της Κίνας σε κάθε γωνία της γης, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει την οικονομία και το εμπόριό της. Εις ώτα μη ακουόντων … 

Κι όσον αφορά στην επίσημη … φρασεολογία της συνάντησης;

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και να συνεργαζόμαστε όταν και όπου χρειάζεται», διευκρινίζουν στο ανακοινωθέν τους οι εκπρόσωποι της G-7. Μια ανακοίνωση που στην ουσία … προσφέρθηκε στον εκτελών και χρέη οικοδεσπότη Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Henry Paulson ο οποίος σχολίασε: «Η ανακοίνωση αντανακλά τις αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στις αγορές και αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας όλων μας για το μέλλον. Βήματα προόδου έχουν γίνει και θα φανούν καλύτερα στο άμεσο μέλλον. Όσο για το δολάριο θα επαναλάβω αυτά που είπα και στους ομολόγους μου νωρίτερα: η αμερικανική κυβέρνηση ΚΑΙ θέλει ΚΑΙ εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός ισχυρού και ακμαίου νομίσματος. Και σύντομα το δολάριο θα ανακάμψει». Ίδωμεν …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr