Θερμό καλοκαίρι στις τράπεζες δείχνει το Ταμείο της Τρόικας

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) θα είναι …ο μπαμπούλας για τις συγχωνεύσεις και όποια τράπεζα δεν πληρώσει ό, τι, έχει λάβει θα πάει σε αναδιάρθρωση ή  θα περιέλθει στο κράτος, με τις  προνομιούχες μετοχές να γίνονται κοινές ...

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) θα είναι …ο μπαμπούλας για τις συγχωνεύσεις και όποια τράπεζα δεν πληρώσει ό, τι, έχει λάβει θα πάει σε αναδιάρθρωση ή  θα περιέλθει στο κράτος, με τις  προνομιούχες μετοχές να γίνονται κοινές.

Αυτή είναι η λογική του Ταμείου ( ύψους 10 δισ. ευρώ ) που θα πρέπει να θεσπιστεί με νόμο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα περιγράφει ακριβώς την σύσταση και λειτουργία του ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μέσο όρο κεφαλαιακής  επάρκειας 11,7% στα τέλη του 2009, ωστόσο όπως αναφέρεται «η αποδυνάμωση του οικονομικού περιβάλλοντος οδήγησαν σε αναστροφή της πιστωτικής επέκτασης και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έφθασαν το 7,7%, ενώ η κερδοφορία μπορεί να είναι αρνητική».

Σύμφωνα με πηγές από  την Τράπεζα της Ελλάδος, η  λειτουργία του ταμείου θα είναι η εξής: όποια τράπεζα χάσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ( κάτω από 8% ) τότε θα κληθεί από τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, o οποίος θα ζητήσει από τον τραπεζίτη να συμβάλλουν οι μέτοχοι ή άλλος επενδυτής με αύξηση κεφαλαίου.

Αν το τελευταίο  δεν επιτευχθεί, τότε και μια τράπεζα λάβει χρήματα τότε θα υπάρχει ένα διάστημα 3 ετών ( 5 ετών, λένε στην ΤτΕ ) εντός του οποίου πρέπει να αποπληρωθούν τα ποσά, ειδάλλως οι προνομιούχες μετοχές - που θα εκδοθούν με τα χρήματα – θα γίνουν κοινές.

Το Μνημόνιο, όμως, της Τρόικας αναφέρει ρητά τα εξής : αν στην συνέχεια οι τράπεζες δεν είναι ικανές να αντλήσουν άμεσα κεφάλαιο για να αποπληρώσουν τότε θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση υπό την αιγίδα του ΤΧΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε. Ε για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι υπεύθυνοι για  τις αποφάσεις του ΤΧΣ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος οι οποίοι θα διορίζονται από την κυβέρνηση και τον διοικητή της Τ.τ.Ε., ο οποίος θα έχει την ευθύνη των περισσότερων διορισμών.

Η λέξη «αναδιάρθρωση» είναι ασαφής όπως και αυτό που αναφέρει το Μνημόνιο, δηλαδή ότι θα γίνει αναδιάρθρωση των τραπεζών με βάση τα ισχύοντα για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις. Η εμπειρία δείχνει ότι η τελευταία φράση και η αναδιάρθρωση σημαίνει ότι θα πουληθούν καταστήματα όπως συνέβη με τις βρετανικές RBS και Lloyd’s.

Μάλιστα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι νέες προνομιούχες μετοχές μπορεί να πουληθούν από  την κυβέρνηση σε ξένους ή άλλους επενδυτές.              


Το κάλεσμα  του κ. Προβόπουλου και οι τραπεζίτες.

Το κάλεσμα  του κ. Προβόπουλου για συγχωνεύσεις δεν είναι τυχαίο. Όσο και αν οι τραπεζίτες λένε ότι μικρά ή μεγάλα σχήματα δεν έχουν νόημα όταν η οικονομία είναι σε ύφεση, το ΤΧΣ λειτουργεί ως μπαμπούλας. Αν δεν επιστραφούν τα χρήματα, θα γίνει αναδιάρθρωση, θα πουληθούν καταστήματα και το κράτος θα έχει μια ακόμα τράπεζα.

Δεδομένων των παραπάνω, η δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος δεν θα επέφερε οικονομίες κλίμακος αλλά θα οδηγούσε σε μια μεγαλύτερη τράπεζα που θα μπορεί να ζητήσει δανεισμό από μια ξένη ευρωπαϊκή. Εκ των πραγμάτων και με βάση την πρόοδο που θα επιδείξει η ελληνική οικονομία, δεν αποκλείεται να περάσουμε ένα θερμό καλοκαίρι με τις τράπεζες είτε γιατί κάποιος θα καλέσει τον κ. Προβόπουλο για χρήματα ή τον κ. Ταμβακάκη για συγχωνεύσεις.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr