Αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις!

Με στόχο  την είσπραξη εσόδων ξεκινά η μεγαλύτερη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή επιχείρηση τακτοποίησης εκτάσεων που ξεπερνούν  τα 2 εκατ. στρέμματα  και περιλαμβάνουν  ακόμη και ολόκληρα χωριά

Ανοίγει ο δρόμος για νόμιμες μεταβιβάσεις και  για αγοραπωλησίες  με <<καθαρά χαρτιά>> περισσότερων από 90.000 ακινήτων, τα οποία κατέχουν ιδιώτες αλλά την  ιδιοκτησία τους αμφισβητεί το Δημόσιο.

Το υπουργείο  Οικονομικών επιχειρεί να δώσει  λύση στο τεράστιο πρόβλημα των καταπατημένων  από ιδιώτες εκτάσεων του Δημοσίου, όπως διεφάνη από δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τις οποίες <<η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου αφορά και τα καταπατημένα>> και πως "υπάρχουν αυτή τη στιγμή κτήρια του Δημοσίου στα οποία στεγάζονται και Υπουργεία, μέρος των οποίων είναι αυθαίρετα! Άρα, όλα αυτά θέλουμε να τα ξεκαθαρίσουμε".

Θα πρόκειται  ουσιαστικά για την μεγαλύτερη επιχείρηση "τακτοποίησης"

κτηματικών αγοραπωλησιών  που επιχειρείται στη χώρα μετά την  Μικρασιατική Καταστροφή και την  ανταλλαγή εκτάσεων και πληθυσμών  που ακολούθησε.  

Αχανείς εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, μεγάλα <<φιλέτα>> στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη  αλλά και ολόκληρα χωριά (!) στην περιφέρεια παραμένουν ανεκμετάλλευτα εδώ και  δεκαετίες, με τους οικιστές ή καλλιεργητές - κατόχους τους να πληρώνουν πρόστιμα και φόρους αλλά να μην μπορούν  να τα διαχειριστούν ή να τα μεταβιβάσουν.  

Δεν είναι λίγες  και οι περιπτώσεις αγοραστών  που ανακαλύπτουν εκ των υστέρων  και ύστερα από νομικό έλεγχο ότι  τα ακίνητα που απέκτησαν δεν  έχουν καθαρούς τίτλους.

Αιώνιο  πρόβλημα

Από συστάσεως του  ελληνικού κράτους τα δημόσια  κτήματα αποτέλεσαν αντικείμενο  αυθαίρετων καταπατήσεων εκ μέρους ιδιωτών. Τα περισσότερα από τα δημόσια  και τα <<ανταλλάξιμα>> κτήματα (τα ακίνητα δηλαδή που εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι έλληνες υπήκοοι  κατά την ανταλλαγή πληθυσμών  βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης) είναι σήμερα καταπατημένα, τα μεν αγροτικά από αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις  με ή χωρίς κατοικίες, ενώ στα αστικά έχουν ανεγερθεί κατοικίες ή πολυκατοικίες,  εργοστάσια, αποθήκες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Το σχέδιο που  εξετάζει η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίζει  τουλάχιστον την ακίνητη περιουσία  αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών  που αριθμεί περίπου 70.000 ακίνητα  συνολικής έκτασης 2 εκατ. στρεμμάτων.  

Από αυτά, τουλάχιστον 400.000 στρέμματα είναι καταπατημένα ενώ ελάχιστα είναι παραχωρημένα ή μισθωμένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr