Ποια Ουγγαρία; Τη Βουλγαρία φοβόμαστε!
07.06.2010
18:24
Και ο κλήρος πέφτει στη Βουλγαρία! Εκεί που όλοι ανησυχούσαν για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας το σενάριο ανατρέπεται αιφνιδίως με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν να ανακοινώνει ...
Και ο κλήρος πέφτει στη Βουλγαρία!
Εκεί που όλοι ανησυχούσαν για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας το σενάριο ανατρέπεται αιφνιδίως με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν να ανακοινώνει από το Λουξεμβούργο ότι πλέον δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την χώρα και η ζυγαριά να πέφτει «βαρίδι» στο μέρος της Βουλγαρίας.
Ο κ. Στρος-Καν προέβη στην παραπάνω δήλωση μετά από συνάντηση που είχε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup.
Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεσμεύτηκε να τηρήσει τα δημοσιονομικά της χώρας υπό έλεγχο, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε σήμερα στις αγορές, μετά από σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων για κρίση στην Ουγγαρία, γεγονός που έπληξε τις μετοχές, το ευρώ και την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Το οικονομικό επιτελείο της χώρας μελετά σχέδιο δράσης για να επιτύχει τον στόχο για έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010, παράλληλα με την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Ουγγαρίας έφερε τα πάνω-κάτω την περασμένη εβδομάδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έπειτα από τις ανησυχητικές δηλώσεις που έκαναν Ούγγροι αξιωματούχοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
Το Δ.Ν.Τ. βάζει …στο μάτι από ότι φαίνεται, τώρα και τη βουλγαρική κυβέρνηση συστήνοντας τη διατήρηση των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων στα υφιστάμενα επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.
Στην τελευταία του έκθεση για τη βουλγαρική οικονομία, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα «κόκκινα» δάνεια (τα οποία οι οφειλέτες αδυνατούν ή καθυστερούν να αποπληρώσουν), καθώς το ποσοστό τους ξεπέρασε το 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Βουλγαρίας.
Στην ίδια έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται, επίσης, ότι «η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση τραπεζών ελληνικών συμφερόντων στη βουλγαρική αγορά, από τις μητρικές τράπεζες».
Για τις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι μικρές τα επόμενα χρόνια.
Υπό το φως της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, ως συνέπειας του συσσωρευμένου της χρέους η ευρωζώνη, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών της, καθιστά-όχι πια μόνο για την ίδια-τα σκληρά μέτρα πιο απαραίτητα από ποτέ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr