Μίχαλος: Στο σωστό δρόμο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα προβλεπόμενα μέτρα «πάσχουν από μια υπερβολική αντιμετώπιση, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον μπαταχτσή εργοδότη με εκείνον που προσπαθεί»

Στον σωστό δρόμο της αυστηροποίησης των κανόνων για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι των εργαζομένων, βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση της απορυθμισμένης αγοράς εργασίας, ωστόσο, τα μέτρα που υιοθετεί ο νομοθέτης ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην αγορά. Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος χαιρέτησε τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση της απορυθμισμένης αγοράς εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες ότι τα προβλεπόμενα μέτρα «πάσχουν από μια υπερβολική αντιμετώπιση, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον μπαταχτσή εργοδότη με εκείνον που προσπαθεί και μπορεί να αντιμετωπίσει τυχαία και πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας στην καταβολή δεδουλευμένων». «Ενώ λοιπόν επιδιώκεται η ρύθμιση της εργασιακής ζούγκλας, φοβόμαστε ότι με την έλλειψη μιας πιο μετριοπαθούς και ισόρροπης αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, θα διαταραχτεί περισσότερο το ήδη κλονισμένο κλίμα στους εργασιακούς χώρους», είπε ο κ. Μίχαλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της
Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων πρότεινε την επαναφορά της θεώρησης του βιβλίου υπερωριών «ώστε να υπάρχει διαφάνεια και εξάλειψη σοβαρών προβλημάτων από την άλλη».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι επί της αρχής το σχέδιο νόμου βρίσκεται στον σωστό δρόμο της αυστηροποίησης των κανόνων για την αδήλωτη/απλήρωτη εργασία και την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι των εργαζομένων, ζήτημα που θίγει βάναυσα την ανταγωνιστικότητα και την υγιή επιχειρηματικότητα, βοηθώντας ειδικά την πάταξη του φαινομένου των απλήρωτων εργαζομένων. Ενώ λοιπόν επιδιώκεται η ρύθμιση της εργασιακής ζούγκλας, φοβόμαστε, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι με την έλλειψη μιας πιο μετριοπαθούς και ισόρροπης αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, θα διαταραχτεί περισσότερο το ήδη κλονισμένο κλίμα στους εργασιακούς χώρους, θα εντείνει τις τριβές, εμποδίζοντας τον διάλογο και εν τέλει την εργασιακή ειρήνη.

«…Σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει με μέτρα δραστικά, αλλά ταυτόχρονα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου οφείλει να τους ξεχωρίσει από τους τίμιους που προσπαθούν επιχειρηματικά να επιβιώσουν διακρατώντας θέσεις εργασίας, με κάθε κόστος.

Εκτός δε των ανωτέρω, φόβοι πρέπει να διατυπωθούν για το πώς θα εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις και πόσο θα επηρεάσουν σχέδια αναδιάρθρωσης, σχέδια βιωσιμότητας σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και την υπερχρέωση των επιχειρήσεων, ζητήματα που πρέπει να συνυπολογίσει εν προκειμένω ο νομοθέτης» είπε ο κ Μίχαλος.

Ακόμη, σημειώνεται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και ποικίλα άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της εξαίρεσης των παραβατών του εργατικού δικαίου από την διεκδίκηση έργων από το Δημόσιο (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.) και ειδικότερα στον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που παρανομούν.

«Είναι μια εξυγιαντική λύση, που όμως προϋποθέτει την ύπαρξη του περιβόητου μητρώου παραβατών που θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί στο ΣΕΠΕ. Για αυτό και φοβόμαστε ότι τελικά η διάταξη θα μείνει κενό γράμμα μιας και η προ 2ετίας παραβάσεις θα είναι δύσκολο γραφειοκρατικά να εντοπιστούν, γιατί απλούστατα οι έλεγχοι και οι κυρώσεις δεν παιρνούν /ούσαν στο ΟΠΣ του ΣΕΠΕ» είπε ο κ. Μίχαλος.

Κατά τα λοιπά επί των ασφαλιστικών διατάξεων, κατά την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τακτοποιούνται θέματα και κενά του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς όμως να αποτελούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση επίλυσης ζητημάτων για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους, όπως η τακτοποίηση των 120 δόσεων, της διαδοχικής ασφάλισης ή της επαγγελματικής ασφάλισης.

Τέλος ο κ. Μίχαλος σημείωσε: «…παρά ταύτα, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να έχει στόχο τη νομοθέτηση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και πριν από τις επιπλέον παρεμβάσεις σε εργασιακά και στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από τους δανειστές, όπως η πρόβλεψη μέτρων αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και η πρόβλεψη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΕΕ χαιρετίζει την νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης για την ρύθμιση της απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας, εκφράζοντας τον φόβο της για την μετατροπή του ζήλου που επιδεικνύει σε έναν άδικο κανιβαλισμό, περιττό σε μια ταλαιπωρημένη αγορά και προσδοκώντας σε ισόρροπες για το κόσμο του τίμιου επιχειρείν βελτιωτικές παρεμβάσεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr