Δεν στέκει η «μαχαιριά» από Moody’s!

Δεν στέκει η «μαχαιριά» από Moody’s!

Σαρώνει και σήμερα τα υπουργεία και τους οργανισμούς η Τρόικα, καθώς έχει στηθεί μία …«εξεταστική» μακράς διαρκείας για την ελληνική oικονομία...

Δεν στέκει η «μαχαιριά» από Moody’s!
"Αδικαιολόγητη" -έως και … ύποπτη- χαρακτηρίζουν  παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών  την κίνηση της Moody’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες- και μάλιστα τη στιγμή που βρίσκονται στην Αθήνα και διενεργούν σαρωτικούς επιτόπιους ελέγχους, πολυμελή κλιμάκια ελεγκτών από Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.

Η απόφαση αυτή είχε μεν προαναγγελθεί από τις 22 Απριλίου, όμως το εύρος της υποβάθμισης είναι ασύνηθες για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!  Οι ίδιες πηγές  σχολίαζαν αφενός ότι η ίδια η  Moody’s ήταν από τους Οίκους Αξιολόγησης που δεν διέβλεψαν την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, ενώ συνέδεαν τη χρονική συγκυρία με τα σχέδια των κυβερνήσεων ΕΕ και ΗΠΑ, να τους περάσουν "χαλινάρι", για να ελέγξουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ που ανέκαμπτε ως εκείνη τη στιγμή, μετά τα συντονισμένα μέτρα στήριξης.

Στο συνοδευτικό  σημείωμα, οι αναλυτές της Moody’s παραδέχονται πως είναι ισχυρή η έξωθεν στήριξη της Ελλάδας, επικαλούνται όμως ανησυχίες για τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.  

Το "θετικό" της υπόθεσης, λένε πάντως στο υπουργείο  Οικονομικών, είναι ότι η "προοπτική" (outlook) για τη χώρα μας  δεν είναι πλέον αρνητική, αλλά σταθερή –και άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης στο ορατό μέλλον. Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα χθες τα spreads των 10ετών ομολόγων είχαν αναρριχηθεί στις 570 μονάδες.

Η απόφαση αυτή πάντως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πρώτα δείγματα του ελέγχου από  το κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικας  που αξιολογούν από το πρωί την  υλοποίηση των δεσμεύσεων της  κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Το κλιμάκιο της  Τρόικας έκρινε θετικά τα πρώτα δείγματα του ελέγχου που διενεργεί, εξέφρασε βεβαίως έντονη ανησυχία για τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο πληθωρισμός.

«Δεν  αντανακλά την πρόοδο της οικονομίας»

Σε σχετική  του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών  αναφέρει:

«Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο  δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους  μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα  το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση  παραμένει απολύτως προσηλωμένη  στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής  και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την  πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την υποβάθμιση. Σύμφωνα με αυτούς, η υποβάθμιση δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

Οι  λόγοι της υποβάθμισης

Κλείσιμο

“Η αξιολόγηση ‘Ba1’ αντανακλά την ανάλυση μας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το πακέτο εξαλείφει όλους τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για χρεοκοπία λόγω ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού σετ δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα,” αναφέρει η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα, Sarah Carlson. 
 
“Εντούτοις, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και περισσότερο συμβατοί με την αξιολόγηση Ba1”, προσθέτει.
 
Η Moody΄s πιστεύει πως το πακέτο στήριξης έχει προφυλάξει την ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές καθώς ενεργοποιεί τα πολύ φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, ανάλογα  με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και να βάλουν τη χώρα σε μία περισσότερο σταθερή μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με τον οίκο εάν η οικονομία ανταποκριθεί θετικά στις μεταρρυθμίσεις η σταθεροποίηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το 2013.

H Fitch

Από την πλευρά του  ο αναλυτής της Fitch, Chris Price δήλωσε ότι δεν πρόκειτα να προχωρήσει ο οίκος σε ανάλογη κίνηση «στο άμεσο μέλλον».

«Έχουμε ήδη δηλώσει  ότι - εκτός εάν υπάρξει μία  μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη - θα περιμένουμε  τους τελευταίους μήνες του έτους  για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη  θα είναι η ελληνική κυβέρνηση  ως προς την υλοποίηση των πολιτικών  που έχουν συμφωνηθεί. Αυτή εξακολουθεί  να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε την Ελλάδα στο  όριο του επενδυτικού επιπέδου», πρόσθεσε.

Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος – μετά είναι η κατηγορία junk -  όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

Έτσι  κι αλλιώς, η ΕΚΤ  θα αγοράζει ομόλογα

Όλα αυτά πάντως, μάλλον … ακαδημαϊκή σημασία φαίνεται πως έχουν για το οικονομικό επιτελείο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (ΕΚΤ) θα συνεχίζει να αγοράζει τα "υποβαθμισμένα" ελληνικά ομόλογα.

Έχουν άλλωστε  να ανησυχούν για άλλα περισσότερο: το "σαφάρι" των ελεγκτών της Τρόικας συνεχίζεται και την Τρίτη σε όλα τα "παραγωγικά" υπουργεία.  

Οι ξένοι ελεγκτές θα "οργώσουν" για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το υπουργείο Οικονομικών, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Βασίλης Ράπανος – ΕΤΕ : Παραλογισμός η υποβάθμιση   
Ως παραλογισμό  χαρακτήρισε την αιφνίδια υποβάθμιση από την Moodys ο πρόεδρος της Εθνική Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, μιλώντας στο περιθώριο βράβευσης αθλητών τους οποίους επιχορηγεί. Ο πρόεδρος της Εθνικής τόνισε ότι, σημασία δεν έχουν οι τυχόν αποκλίσεις από το πρόγραμμα που εφαρμόζεται, αλλά η πορεία της οικονομίας στην διάρκεια. Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, ωστόσο η Ελλάδα στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στην δεκαετία του 1990. «Και τότε, η Ελληνική οικονομία», θύμισε ότι κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει την πιο ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σχετικά, με τους έλεγχους από την τροϊκα στις τράπεζες, επανέλαβε ότι, οι επαφές συνεχίζονται και οι ξένοι ζητούν στοιχεία για την κεφαλαιακή επάρκεια, την ρευστότητα, και τα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, ο κ Ράπανος θεωρεί ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με μια πίεση που θέλουν να ασκήσουν οι ξένοι για τις επικείμενες συγχωνεύσεις.          

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης