Πώς εξηγείται το μίνι κραχ των τραπεζικών μετοχών

Πώς εξηγείται το μίνι κραχ των τραπεζικών μετοχών

Απόφαση για επίσπευση των stress test για τις ελληνικές τράπεζες - Πώς η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Πώς εξηγείται το μίνι κραχ των τραπεζικών μετοχών
Το νέο κραχ στις τραπεζικές μετοχές που έφερε κατάρρευση χθες έως 4% στο χρηματιστήριο, είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έσπειρε για τις τράπεζες το ΔΝΤ απαιτώντας  ελέγχους ποιότητας ενεργητικού ( Asset Quality Value) ) και νέα ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Όμως, η χθεσινή νέα βίαιη πτωτική κίνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι, πολλά ξένα επενδυτικά funds πώλησαν τις μετοχές διότι θεωρούν μη επενδύσιμη πλέον την ελληνική αγορά.

Στα μέσα Νοεμβρίου κλείνουν τα βιβλία τους για το 2017 και επιδιώκουν να εγγράψουν λιγότερες ζημίες από μια αγορά που απέδιδε έως το εξάμηνο κέρδη έως 30%. ( Γενικός Δείκτης). 

Μέσα σ ένα μήνα, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχασε 3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που μοιάζει σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού το ΔΝΤ αμφισβήτησε τον ευρωπαϊκό επόπτη και την επάρκεια των τραπεζών προκειμένου, όπως θα δούμε, να επιβάλλει νέο Μνημόνιο.

Στο ίδιο διάστημα, όμως, παρασύρθηκε και η υπόλοιπη αγορά καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε το 11,11% της αξίας του, κλείνοντας χθες στις 742 μονάδες και πολλά από τα blue chips έχασαν τις υψηλές τιμές και τα κέρδη τους.
Κλείσιμο

Η απαίτηση, όμως του ΔΝΤ για έλεγχους απορρίφθηκε από τον αρμόδιο επόπτη ( SSM- ΕΚΤ), αλλά ο κ. Quere της ΕΚΤ είχε συμπληρώσει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εννοώντας σαφώς τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια εκπληρώνοντας τους στόχους του SSM – γι αυτο και επενδυτές κυρίως από τις ΗΠΑ τονίζουν ότι, δεν πρέπει “οι επενδυτές να κερδοσκοπούν ενάντια στην δέσμευση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPL’S”.

Μάλιστα, ξένος επενδυτής από τις ΗΠΑ – που διαθέτει θέσεις σε ελληνικές Τράπεζες- σε άρθρο του στο Bloomberg κάλεσε το ΔΝΤ να μην τιμωρεί την Ελλάδα, όταν αναφέρει παράλληλα ότι έχει συντελεστεί πρόοδος.

Τα ίδια αυτά αμερικανικά κεφάλαια θεωρούν βάσιμα ότι, δεν θα προκύψουν αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες καθώς θα επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και του επόπτη των ελληνικών τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η διεξαγωγή των ελέγχων ( Αsset Quality Value ) συνδέεται πάντα με την επιβολή Μνημονίου καθώς πραγματοποιήθηκε και στα τρία Μνημόνια. Οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ελέγχονται ήδη από τον επόπτη θα περάσουν και stress tests από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Μάιο.

Το ερώτημα, λοιπόν, των ξένων επενδυτών μέχρι πρότινος ήταν εάν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου πριν από τα stress tests και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις διοικήσεις ήταν αρνητικές.  

Διαχειριστής αμερικανικών κεφαλαίων σημειώνει στο «protothema» οι επενδυτές αποχωρούν απο την Ελλάδα για τους λάθος λόγους και οι περισσότεροι απ αυτούς δίνουν ραντεβού μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα.” Ο ίδιος επενδυτής συμπληρώνει, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακούς ελέγχους, ( Capital Controls) άρα είναι οι πιο ασφαλείς παγκοσμίως, μειώνουν τον ELA και ο βασικός πιστωτής ( Γερμανία) δεν επιδιώκει να πτωχεύσουν.

Μέχρι το τέλος του 2017, οι ελληνικές τράπεζες  θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις NPL’S κι αυτό θα αναθερμάνει την αγορά. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους καταλύτες για τους οποίους δεν προχωρά η αγορά: η μείωση των κόκκινων δανείων. Μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένονται κινήσεις από τις τράπεζες που θα αλλάξουν την σημερινή εικόνα που επηρεάζεται απο την μη διενέργεια πλειστηριασμών που απαιτούν οι δανειστές.

Οι υπόλοιποι καταλύτες που λείπουν από την αγορά, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση του ΑΕΠ. Κόντρα, στους υπόλοιπους επενδυτές λοιπόν ο ίδιος και άλλα αμερικανικά κεφάλαια δεν μειώνουν τις θέσεις τους, αλλά περιμένουν τον συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ- ΕΚΤ- ο οποίος θα αλλάξει και την σημερινή αρνητική πορεία της αγοράς. Τότε, όπως λέει, θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι επενδυτές στο ελλληνικό ΧΑ.

Η διελκυνστίδα,όμως, μεταξύ ΔΝΤ- ΕΚΤ για τις τράπεζες προκάλεσε πτώση και στην υπόλοιπη αγορά και ανέκοψε την ανοδική μετοχική πορεία για πολλές υγιείς εταιρείες του FTSE25, καθώς η τραπεζοκεντρική αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών επηρεάζεται από την πορεία των τραπεζών.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης