Κυνηγητό σε ό, τι κινείται και στα… ακίνητα!

Αυξημένα πρόστιμα έως και ποινές φυλάκισης για τους παραβάτες της φορoλογικής νομοθεσίας, ενώ ξεκινά και η επιχείρηση “Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας”... 

Στο στρατηγείο του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς μεταβαίνει την Παρασκευή ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να παρουσιάσει ο ίδιος στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού τα νέου τύπου "όπλα" με τα οποία τους εφοδιάζει η κυβέρνηση, πριν τους ρίξει στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών  θα περιγράψει στους  "ράμπο" του ΣΔΟΕ πώς θέλει να κάνουν τους ελέγχους, με βάση και το νέο ποινολόγιο που καθιερώνει ο φορολογικός νόμος που τίθεται πλέον και επισήμως σε ισχύ και προβλέπουν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις έως και 6 μήνες, ποινές φυλάκισης 3 μηνών, απώλεια αφορολογήτου και επι τόπου πρόστιμα για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή αρνούνται τον έλεγχο.

Συγκεκριμένα  προβλέπονται:

- Αυξημένα κατά  έως 50% πρόστιμα: από 880 σε 1.200 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄κατηγορίας ΚΒΣ, από 586 σε 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με βιβλία Β΄ κατηγορίας, από 293 σε 400 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Α’ κατηγορίας. Για πλαστά εικονικά στοιχεία αξίας πάνω από 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου, εφόσον αφορούν παραβάσεις που διαπράττονται μετά την 1-1-2010.

- Έξτρα φόρος για παραβάσεις μετά την 1-1-2010, καθώς προβλέπεται απώλεια του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν κόβουν αποδείξεις , δεν καταχωρούν ή καταχωρούν ανακριβώς συναλλαγές στα βιβλία τους, είναι εκδότες ή λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Έτσι τα 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% , άρα προκύπτει έξτρα φόρος 1.200 ευρώ.

- Ακριβότερος "συμβιβασμός" με την Εφορία: τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων περιορίζονται στο 1/2, αντί στο 1/3 όπως ίσχυε –και μόνο εφόσον τα πρόστιμα καταβάλλονται εφάπαξ ή με προκαταβολή το 30% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ.

- Λουκέτα έως 1 μήνα για καταστήματα, γραφεία, εργαστήρια αποθήκες και κάθε επαγγελματική εγκατάσταση, εφόσον παρεμποδίζεται ο φορολογικός έλεγχος με απειλή χρήσης βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων ή διαπιστώνεται από διαφορετικούς ελέγχους ότι τουλάχιστον δύο φορές δεν εκδόθηκαν αποδείξεις, ή για απόκρυψη συναλλαγής, ή στην περίπτωση όπου ο ίδιος φορολογικός έλεγχος δείχνει μη έκδοση αποδείξεων για 3 συναλλαγές. Το λουκέτο αυξάνεται σε 6 μήνες σε περίπτωση υποτροπής εντός 3 ετών.  

- Φυλάκιση τουλάχιστον 2 μήνες για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων, εφόσον διαπιστώνεται πως τα αδικήματα διαπράττονται μετά την 1η Ιουνίου 2010. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, η ποινή φυλάκισης αυξάνεται σε τουλάχιστον 3 μήνες. Με τη διαπίστωση της παράβασης, συντάσσεται και αποστέλλεται μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα.

- "Επί τόπου" πρόστιμα για μη επίδειξη (ή ελλιπείς καταχωρήσεις) βιβλίων "πόρτας" (για ξενοδοχεία), μητρώου μαθητών (φροντιστήρια), επίσκεψης ασθενών (ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα), πελατών (φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής), εκπαιδευομένων οδηγών (σχολές οδηγών), στάθμευσης (πάρκινγκ, σκάφη αναψυχής), εισερχομένων (συνεργεία), κίνησης οχημάτων (επιχειρήσεις ενοικίασης), εντολών (μεσίτες αστικών συμβάσεων), έργων (μηχανήματα έργου) κ.α.

Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία, αλλά όχι κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στο δρόμο ή κατά τη διακίνηση αγαθών.

Ακίνητα

Το υπουργείο  Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο  όμως και ό,τι … δεν κινείται. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας βρίσκεται "επί θύραις" και πλέον προετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά για το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.  

Στον νέο φόρο υπόκεινται:

α. Το δικαίωμα της πλήρους  ή ψιλής  κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης επί ακινήτων, το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης, βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι ετήσιος και η επιβολή του αρχίζει από το έτος 2010.

Σε  περίπτωση που η επικαρπία  έχει αποχωριστεί από την κυριότητα, φορολογούνται τόσο ο επικαρπωτής όσο και ο ψιλός κύριος, αλλά καθένας χωριστά για το εμπράγματο δικαίωμά του.

Αν  σε κατοικία ή τμήμα αυτής έχει συσταθεί η  προσωπική δουλεία της οίκησης, ο δικαιούχος αυτής θα φορολογηθεί ως επικαρπωτής, ενώ ο κύριος του ακινήτου, για όλο το κτίσμα ή μέρος αυτού, θα φορολογηθεί ως ψιλός κύριος.  

Επιπλέον, στο  νόμο ορίζεται ότι φορολογείται η  ακίνητη περιουσία της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που τυχόν επέρχονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. Επομένως, αν μετά την 1η Ιανουαρίου μεταβιβασθεί το ακίνητο σε άλλο πρόσωπο η υποχρέωση για φόρο βαρύνει εκείνον, που ήταν κύριος ή είχε το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους φορολογίας.

Υπόχρεοι σε φόρο είναι όσοι έχουν αποκτήσει ακίνητο με αγορά ή με οποιαδήποτε άλλη αιτία, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του τίτλου κτήσης τους και συγκεκριμένα:

α) Όποιος αποκτά ακίνητο, από  την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης.

β) Ο κύριος του ακινήτου, από  την  ημερομηνία τελεσιδικίας  της δικαστικής απόφασης καταδίκης  σε δήλωση βουλήσεως ή της  δικαστικής απόφασης με την  οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα  κυριότητας ή άλλο εμπράγματο  δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία.

γ) Ο υπερθεματιστής, από την  ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής  έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού.

δ) Οι κληρονόμοι ακίνητης περιουσίας  και συγκεκριμένα:

    - Οι εκ διαθήκης κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους.

    - Οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους.

ε) Όσοι έχουν αποκτήσει ακίνητο   με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς  αιτία  θανάτου (πρόταση και  αποδοχή) εφόσον ο θάνατος επήλθε  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του  προηγούμενου της φορολογίας  έτους.  

      Επίσης, για τη φορολογία αυτή υπόχρεοι σε φόρο είναι και:  

      α) Ο εκ προσυμφώνου αγοραστής  ακινήτου, όταν υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης. Αυτό δεν ισχύει για τις περιπτώσεις εργολαβικών προσυμφώνων, που περιέχουν όρο αυτοσύμβασης.

      β) Οι δικαιούχοι διαμερισμάτων – κατοικιών  του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι έχουν παραλάβει αυτά χωρίς  οριστικά παραχωρητήρια.

      γ) Ο υπόχρεος γονέας για  την ακίνητη  περιουσία των  προστατευόμενων  τέκνων του,  σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

      δ) Ο κηδεμόνας για την ακίνητη   περιουσία σχολάζουσας κληρονομιάς.

      ε) Ο εκτελεστής διαθήκης για  την  κληρονομιαία ακίνητη  περιουσία  για το χρονικό  διάστημα που τη διαχειρίζεται  και τη διοικεί.

      στ) Ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας.

      η) Ο νομέας επίδικων ακινήτων. Αν ακίνητο εκνικηθεί με τελεσίδικη  απόφαση, ο νομέας του δεν  έχει δικαίωμα επιστροφής του  φόρου που  κατέβαλε.

      θ) Από το έτος 2011 και για  κάθε επόμενο, υπόχρεος σε φόρο  είναι ο εργολάβος, για την αξία των ακινήτων που δεν πουλήθηκαν, τα οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβασθούν από τον οικοπεδούχο σε αυτόν ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει (εργολαβικό αντάλλαγμα), μετά την πάροδο τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας.

Από το φόρο απαλλάσσονται:  

      1. Τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης  ή οικισμού (αγροτεμάχια κλπ) που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα δεν απαλλάσσονται από τον φόρο για την αξία των εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού γηπέδων τους.

      2. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και αν τα πρόσωπα αυτά τα εκμεταλλεύονται ή όχι. Σε περίπτωση επίκλησης της σχετικής απαλλαγής απαιτείται η προσκόμιση είτε του οικείου Φ.Ε.Κ. είτε της σχετικής βεβαίωσης από αρμόδια αρχή υπηρεσία (δασική κλπ).  

      3. Τα ακίνητα που ανήκουν σε  ξένα κράτη.

      4. Τα ακίνητα που έχουν δεσμευθεί  από την αρχαιολογική υπηρεσία  του Υπουργείου Πολιτισμού και  Τουρισμού, λόγω αρχαιολογικής  έρευνας. Η δέσμευση αυτή πρέπει  να υπάρχει κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας και αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων.  

      5. Τα κτίσματα για τα οποία  έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο  κατεδάφισης.

      6. Τα επιταγμένα από το στρατό  ακίνητα.

      7. Τα  ακίνητα της χερσονήσου του Άθω.

      8. Τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας και η εξόρυξη ορυκτών ή λίθων.

      Το  δικαίωμα μεταλλειοκτησίας  ή εξόρυξης ορυκτών και λίθων  είναι ανεξάρτητο από το δικαίωμα  κυριότητος του εδάφους. Κατά  συνέπεια, δε θα φορολογηθεί εκείνος που έχει το δικαίωμα της μεταλλειοκτησίας ή της εξόρυξης. Ενώ αντίθετα, ο κύριος του εδάφους θα φορολογηθεί για την αξία του εδάφους.  

Πόσα  θα πληρώσετε  

Η κλίμακα φορολόγησης  των ακινήτων των φυσικών προσώπων έχει ως εξής:

Κλιμάκιο  Συντελεστής  Φόρος   Σύνολο Φόρου
 

400.000      0             400.000            0

100.000      0,10%    500.000        100

100.000      0,30%    600.000         400

100.000       0,60%    700.000      1.000

100.000       0,90%    800.000      1.900

υπερβάλλον  1,00%        

 

Ο φόρος για  τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί μέχρι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους. Αν ο φόρος βεβαιώνεται το μήνα Οκτώβριο ή αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι διακόσια πενήντα ευρώ, τότε αυτός καταβάλλεται εφάπαξ.

Παράδειγμα 1:

Παντρεμένος με ένα παιδί, έχει ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ και η σύζυγος του έχει ακίνητα 300.000 ευρώ.

Το 2009 θα πλήρωναν 600 ευρώ ενώ φέτος ο φόρος είναι 100 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Ανύπαντρος με ακίνητα αξίας 1.200.000 ευρώ.

Το 2009 ο φόρος  που θα πλήρωνε ήταν 1.100 ευρώ ενώ το 2010 θα πληρώσει 5.900 ευρώ.      Αν  ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο η αξία της επικαρπίας ορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία αυτού και ορίζεται:

    * Στα  8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει  υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 20ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 30ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 40ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 50ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 60ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί  το 70ο έτος της ηλικίας του,

    * Στα  1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας του.

Αν  ο επικαρπωτής είναι νομικό  πρόσωπο, εξομοιώνεται με πρόσωπο  που δεν  έχει υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του  και συνεπώς η αξία της επικαρπίας  ισούται με τα 8/10 της αξίας  της πλήρους κυριότητας.

Η αξία της ψιλής κυριότητας  βρίσκεται  αν από την αξία  της πλήρους  κυριότητας  αφαιρέσουμε  την αξία της επικαρπίας, όπως  προσδιορίζεται πιο πάνω.

Τέλος, ορίζεται ότι για την  επιβολή του φόρου η οίκηση  εξομοιώνεται με την επικαρπία.  Σε αυτήν την περίπτωση ο πλήρης κύριος του ακινήτου φορολογείται ως ψιλός κύριος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr