«Ξεκάρφωμα» από ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα αν το 2018 το πλεόνασμα είναι 2,2%...

«Ξεκάρφωμα» από ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα αν το 2018 το πλεόνασμα είναι 2,2%...

Για το Νομισματικό Ταμείο ο στόχος του 2018 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ - Για να επιτευχθεί ο στόχος ζητούν να συνεχιστεί η «μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό» και νέα θεσμοθετημένα μέτρα για να εξορθολογιστούν τα «περιττά κοινωνικά προγράμματα»

«Ξεκάρφωμα» από ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα αν το 2018 το πλεόνασμα είναι 2,2%...
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του
ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα με σκοπό να συγκεντρωθούν 2 με 2,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών.
Κλείσιμο

Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο:

«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν».







Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούλιο και είχε αναφέρει αυτή τη συγκεκριμένη θέση του Ταμείου η οποία -όπως αναφέρουν-επιβεβαιώθηκε χθες.

Το Ταμείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινήσεις μετά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι το ΔΝΤ προτίθεται να επιβάλει νέα μέτρα για να γεφυρώσει το χάσμα με τους Ευρωπαίους δανειστές μεταξύ του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και της πρόβλεψης της ομάδας Λαγκάρντ-Τόμσεν-Βελκουλέσκου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα διαμορφωθεί στο 2,2%.

Το Ταμείο υπενθύμισε ότι ο στόχος 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα. «Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή.

Στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης