Πώς το ξεχασμένο spread ξαναπήγε στις 770 μονάδες

Το σκηνικό των ελληνικών ομολόγων είναι ίδιο, αυτό που άλλαξε είναι ο μεγάλος αγοραστής-ές.  Αυτή είναι η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων πήρε την ανιούσα μέσα σε λίγες ημέρες. Το spread των δεκαετών από τις 540 μονάδες έφθασε στις 772 μονάδες ακριβώς ...

Το σκηνικό των ελληνικών ομολόγων είναι ίδιο, αυτό που άλλαξε είναι ο μεγάλος αγοραστής-ές.

Αυτή είναι η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων πήρε την ανιούσα μέσα σε λίγες ημέρες. Το spread των δεκαετών από τις 540 μονάδες έφθασε στις 772 μονάδες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ανέβαινε από τον περασμένο Οκτώβριο: μέσα σε μια εντελώς ρηχή αγορά, βγαίνει ένας πωλητής το πρωί με 3-4 εκατ. ευρώ και κάνει την αρχή.

Μέχρι το μεσημέρι τρεις τράπεζες – όπως χθες η Deutsche Bank, η Citigroup, η Credit Suisse – έχουν ξεφορτωθεί 80 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα οδηγώντας το spread σε σημαντική άνοδο.

Αγοραστής των ελληνικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει αγοράσει 35 δισ. ευρώ  ελληνικού χρέους, ενώ αγοραστές βγαίνουν και κεντρικές τράπεζες.

Όμως, η ΕΚΤ έχει δώσει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα 89,4 δισ. ευρώ έχοντας λάβει εγγυήσεις ύψους 120 δισ. ευρώ. Και μέσα στις εγγυήσεις περιλαμβάνονται ομόλογα του δημοσίου, ξένα ομόλογα, ομολογιακά δάνεια, περιουσιακά στοιχεία κ.α.

Για ποιους, όμως, λόγους η ΕΚΤ, αλλά και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες αγοράζουν το ελληνικό χρέος;
Όπως λένε ξένοι διαχειριστές, αν έχει αγοράσει 35 δισ. ευρώ και μπορεί να πάρει άλλα 30, τότε θα κατέχει το 20% του χρέους των 310 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το υπόλοιπο 15% - περί τα 49 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια ένα 35% του ελληνικού χρέους θα κατέχεται από «φίλιες» δυνάμεις, την ΕΚΤ, ελληνικές τράπεζες και μερικές ίσως ξένες τράπεζες. Οι επιλογές που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι περισσότερες από δυο: είτε αποφασίζει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δανειστές μια επιμήκυνση του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων ίδιας ονομαστικής αξίας και διαφορετικής λήξης, είτε πάμε στην χιλιοειπωμένη αναδιαπραγμάτευση με ένα haircut (περικοπή) τουλάχιστον 30%.

Στην πρώτη περίπτωση, όμως, της επιμήκυνσης, η ζημιά στους τραπεζικούς ισολογισμούς δεν θα είναι μεγάλη και μάλλον θα είναι υποφερτή. Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα οδηγηθούν σίγουρα σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ζήτημα, συνεπώς, αν ο κ. Τρισέ προχωρήσει σε ένα «δώρο» προς την Ελλάδα, το οποίο ουσιαστικά θα αφορά, κυρίως, και τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Βεβαίως, υπάρχει και η αμερικανική λύση: συνεχίζει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα – όπως κι άλλων χωρών- και …τυπώνει νέο χρήμα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr