Πίεση από τους θεσμούς για να τρέξουν τα πωλητήρια στην Ενέργεια

Οι ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών προς την κυβέρνηση, συνδέονται και με την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές φυσικού αερίου και διύλισης πετρελαίου, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη υψηλών τιμημάτων

Τρία από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου και το 17% της ΔΕΗ επαναφέρουν στο προσκήνιο οι δανειστές, πιέζοντας για ενεργοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ στα πωλητήρια ενέργειας που με εξαίρεση τον ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, έχουν μείνει πίσω.

Οι ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών προς την κυβέρνηση, συνδέονται και με την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές φυσικού αερίου και διύλισης πετρελαίου, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη υψηλών τιμημάτων.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης δεν δείχνει να βιάζεται καθώς πρόκειται για πολύτιμα assets και εμβληματικές εταιρείες του κλάδου που η πώλησή τους στερεί πολύτιμα μερίσματα από το δημόσιο και θα συναντήσει ισχυρά προσκόμματα. Στις ιδιωτικοποιήσεις αυτές περιλαμβάνεται η πώληση του 66% τoυ Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Τα πωλητήρια στις εταιρείες αυτές αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο επικαιροποιημένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που θα καταρτίσει το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Θεωρούνται μάλιστα ιδιωτικοποιήσεις που θα μπορέσουν εφόσον δρομολογηθούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, για αυτό και επιβάλλεται να τρέξουν από την νέα διοίκηση του Ταμείου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του 2018, με εκκρεμότητα τις ιδιωτικοποιήσεις. "Είναι προτιμότερο να επωμιστούμε την πολιτική ζημιά από τις ιδιωτικοποιήσεις από την ζημιά να μην βγούμε από το πρόγραμμα" αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Η άσκηση είναι αρκετά περίπλοκη και η πώληση ποσοστού κυρίως στα ΕΛΠΕ που είναι πιο σύνθετη, καθαρά πολιτική απόφαση, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα έχει και η άλλη πλευρά των μετόχων, ο όμιλος Λάτση.

Διαβάστε περισσότερα στο
newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr