Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης
14.11.2017
06:09
Από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» θα περάσει σε μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς- Αυστηρή προειδοποίηση από τους δανειστές- Για «παλάτια επωνύμων» μιλούν Τόσκας και Κοντονής που «υπόσχονται» εφαρμογή των δεσμεύσεων στους θεσμούς
Πέρα από την υπόθεση Καμμένου και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η βιασύνη για την ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ συνδέεται με την πίεση που αντιμετωπίζει το Μαξίμου ώστε να αρχίσουν άμεσα μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι
ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι
Τρία χρόνια μετά το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», η κυβέρνηση δεσμεύεται δια των αρμοδίων υπουργών να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς στις 29 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα οι οποίοι μεταξύ άλλων θα έρθουν για να διαπιστώσουν ότι όντως εκτελούνται.
Η διαπίστωση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι Ευρωπαίοι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών και ότι συνδέουν το ζήτημα άμεσα και χωρίς περιστροφές με τον κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια είναι πλέον δεδομένη. Όπως δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά. Όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την εκτέλεση περισσότερων από 700 πλειστηριασμών ακινήτων το μήνα με την ηλεκτρονική μέθοδο.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η ανακοίνωση Κοντονή - Τόσκα, με την οποία οι δύο υπουργοί μιλούν για «μπλόκα στους πλειστηριασμούς» που προστατεύουν τα «παλάτια επώνυμων οφειλετών» και διαβεβαιώνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29.11.2017 παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Αθηνών κ.λπ. έχει λάβει απόφαση για αποχή έως 31 Δεκεμβρίου 2017.
Επομένως, το άνοιγμα της κουβέντας για το μέρισμα, ακόμη κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους Θεσμούς όπως έλεγαν χθες τη νύχτα πηγές των Βρυξελλών, εκτιμάται ότι είναι μια προσπάθεια από την πλευρά του Μαξίμου να τοποθετήσει το μοίρασμα χρηματικών ποσών ως «αμορτισέρ» πολιτικά και επικοινωνιακά για τους κραδασμούς που αναμένεται ότι θα προκαλέσει το «ηλεκτρονικό σφυρί». Ως τέτοια, η κίνηση γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της Κομισιόν που αναγνωρίζει την πολιτική διάσταση των πραγμάτων τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτιμούσε οι ανακοινώσεις να είχαν γίνει λίγο αργότερα ωστόσο δεν θέτει επί του παρόντος κανένα θέμα και μάλιστα εξηγεί μέσω συνεργατών του ότι τα 315 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις συν τα 360 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ λογίζονται ως «αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών» όπως προβλέπει το μνημονιακό πλαίσιο. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από στέλεχος των Θεσμών που μίλησε χθες τη νύχτα στο «ΘΕΜΑ».
«Δύσκολη» τηλεδιάσκεψη
Η πίεση για τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας από τη «δύσκολη» όπως περιγράφεται τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τους Θεσμούς. Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων μεταφέρουν την εικόνα μιας πολύ αυστηρής αποτίμησης των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πίεσης που περνάει το μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι «αν δεν αρχίσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα stress test των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσουν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης».Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ μιλάει εδώ και καιρό στις εκθέσεις του για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους -και σε ενιαίο μέτωπο- τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο φυσικά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο τρόπος όμως για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη είναι να αρχίσουν άμεσα πλειστηριασμοί ευρείας κλίμακας (ακόμη και 700 π.χ. το μήνα Ιανουάριο) και για την πρώτη κατοικία. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ασκήθηκαν πιέσεις ακόμη και για την έναρξη των stress test των τραπεζών τον Ιανουάριο αντί για το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο όπως αρχικά είχε συζητηθεί.
Μόλις το 25%
Εν τω μεταξύ, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μόλις το 25% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 95 που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο που θα καλύψει έναν μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων ως τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να καταστεί εφικτό το staff level agreement και να απομείνουν «ουρές» με τη μορφή prior actions, δηλαδή των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν εκταμιευθεί η δόση των περίπου 6 δισ. ευρώ κάποια στιγμή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα την Κυριακή και θα πιάσουν δουλειά από την άλλη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 27 του μήνα, έχει προγραμματισθεί η άφιξη των επικεφαλής των αποστολών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr