Γιατί η Αθήνα παραμένει βασανιστικά στις 1430-1450 μονάδες

Η πορεία των ξένων αγορών θα καθορίσει και τη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της οδού Αθηνώ

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έφθασε πάλι στα επίπεδα (τιμές) του 2003. Η ελληνική αγορά η οποία έφθασε χθες- ενδοσυνεδριακά- στις 1430 μονάδες έχει συναντήσει άλλες τρεις φορές αυτά τα επίπεδα, πάντα στις 1450 μονάδες: το 2003, το 2009 και πρόσφατα το 2010. Αυτή λοιπόν η επιστροφή στα επίπεδα κοντά στις 1450 μονάδες για τους τεχνικούς αναλυτές ήταν ο αποκαλούμενος τριπλός πάτος, μετά τον οποίο ακολουθεί μια ανοδική πορεία.

Το αντίθετο πιστεύουν ξένοι διαχειριστές όπως η κα Nicole Elliott της Mizuho Bank στο Λονδίνο η οποία θεωρεί ότι, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν έχει ξεκινήσει η διόρθωση στις ξένες αγορές ( Ευρώπη ) τότε αυτές θα οδηγηθούν στα επίπεδα του 2003. ( Λ. χ ο Γερμανικός Dax βρίσκεται στις 6000 και το 2003 ήταν κοντά στην περιοχή των 2300 μονάδες ) Έτσι, η Αθήνα που βρίσκεται ήδη στα επίπεδα του 2003,  για την Elliott, θα ακολουθήσει μια πτωτική πορεία αλλά πιο σιγά σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Και η πρόβλεψη για τις πτωτικές αγορές στην Ευρώπη εδράζεται στα περιοριστικά μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί σ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όταν όλα τα προγράμματα οδηγούν σε ύφεση ή αντίθετα υπάρχει ισχνή ανάπτυξη, τότε  οι χρηματιστηριακές αγορές αργά ή γρήγορα θα αποτυπώσουν αυτήν την προοπτική. Το ερώτημα, λοιπόν που πρέπει να απασχολεί τους χρηματιστηριακούς αναλυτές στην Αθήνα είναι αν έχει ξεκινήσει η μεγάλη διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η χθεσινή πτώση κατά 2% των τριών κύριων χρηματιστηρίων δείχνει ότι αγορές ανησυχούν ακόμη για τα κρατικά χρέη και ελλείμματα, παρά τις διαβεβαιώσεις των πλούσιων χωρών G20 που ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν τα ελλείμματα κατά 50% μέχρι το 2014. Δεδομένων των παραπάνω, τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική αγορά εμφανίζει τα χαρακτηριστικά αυτής της σιγανής πτωτικής πορείας :

παραμονή κοντά στις 1450-1440 μονάδες, χαμηλές συναλλαγές κοντά 70-80 εκατ. ευρώ και αδύναμες τραπεζικές μετοχές. Ο μοναδικός καταλύτης που θα μπορούσε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον ήταν μια συγχώνευση στις τράπεζες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, αν και όπως είπε ο πρόεδρος της Αlpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλος τις συγχωνεύσεις τις μαθαίνει εκ των υστέρων. Όλοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν τα αποτελέσματα ελέγχου ( stress test ), ώστε τον Σεπτέμβριο να φανεί ποιες τράπεζες θα απευθυνθούν στο ταμείο που δημιούργησε ο  μηχανισμός της τροϊκας. Βραχυπρόθεσμα, πάντως, η ελληνική αγορά ενδέχεται να αντιδράσει ανοδικά με αφορμή την επιστροφή στις αγορές για άντληση κεφαλαίων σε έντοκα γραμμάτια. Αν οι ξένοι επενδυτές συμμετάσχουν και η έκδοση υπερκαλυφθεί τότε θα αποκατασταθεί ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης.                
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr