Τι είχες Τσάρε, τι είχα πάντα…
Τελικά, οι υπουργοί Οικονομίας στην χώρα μας διαχρονικά θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι όχι με το εάν … περνούν στην επόμενη τάξη από τους ελέγχους της Κομισιόν, αλλά με το αν παίρνουν τον λιγότερο κακό βαθμό.
Από το 2005 και μετά, λοιπόν, είναι ανοιχτά μία σειρά από ζητήματα για τα δημοσιονομικά μεγέθη που γνωστοποιεί η χώρα μας στις Βρυξέλλες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκρεμότητες για το 2004 έκλεισαν πρόσφατα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ανοικτά και τα νούμερα για το 2003,
Τελικά, οι υπουργοί Οικονομίας στην χώρα μας διαχρονικά θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι όχι με το εάν … περνούν στην επόμενη τάξη από τους ελέγχους της Κομισιόν, αλλά με το αν παίρνουν τον λιγότερο κακό βαθμό.
Από το 2005 και μετά, λοιπόν, είναι ανοιχτά μία σειρά από ζητήματα για τα δημοσιονομικά μεγέθη που γνωστοποιεί η χώρα μας στις Βρυξέλλες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκρεμότητες για το 2004 έκλεισαν πρόσφατα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ανοικτά και τα νούμερα για το 2003, επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη (φωτό δεξιά)
Βεβαίως η αρμόδια υπηρεσία Eurostat έχει έναν παραδοσιακό, γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας καθώς και περισσότερες χώρες να εξετάσει. Αλλά δεν είμαστε και από τα πλέον… φρόνιμα παιδιά της Ευρώπης, άλλωστε έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κάθε χρονιάς.
Κι όσο κι αν ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (φωτό αριστερά) μιλά επισήμως για «επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας για το 2007 που αφορούν τεχνικά θέματα» η πραγματικότητα που προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat δεν είναι καθόλου … τεχνική, αλλά ουσιαστικότατη.
Πρακτικά, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες προσπαθούν να διευκρινίσουν μια σειρά από θέματα σχετικά με την χρήση κοινοτικών κονδυλίων για το 2006 και το 2007, με διάφορες χρηματοδοτήσεις εκτός προϋπολογισμού, με την χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και μια σειρά από στοιχεία από τα οποία φαίνεται να «κρύβεται» έλλειμμα για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πότε θα βγει συμπέρασμα, άγνωστο. Αν παρηγορεί κάτι, πάντως, είναι ότι η Eurostat ψάχνει και σε άλλους εταίρους μας διάφορα ενώ και οι λεγόμενες «λευκές σελίδες», δηλαδή στοιχεία για μεγέθη που μας ζητούνται και δεν τα έχουμε δώσει είναι λιγότερα από άλλες χρονιές…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr