Stress tests αλλά και αναδιαρθρώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες
05.07.2010
17:31
Στον αστερισμό των stress test, δηλαδή των δοκιμασιών «προσομοίωσης συνθηκών κατάρρευσης οικονομιών και αγορών», κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία...
Στον αστερισμό των stress test, δηλαδή των δοκιμασιών «προσομοίωσης συνθηκών κατάρρευσης οικονομιών και αγορών», κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια προσπάθεια των πολιτικών και οικονομικών ταγών της Ευρώπης να αποδείξουν (;) σε αγορές και επενδυτές ότι η ευρωοικονομία είναι «ζωντανή» και ο τραπεζικός κλάδος υγιής και σταθερός.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την υποβολή σε αυτά τα ... ακραία τεστ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, με την πρώτη «φουρνιά» να αφορά σε 100 έως 150 τραπεζικά ιδρύματα επιλεγμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στόχος να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν σε μια νέα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση, πλην όμως ακόμα και τώρα υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολιτικούς και αναλυτές για το κατά πόσον πρέπει να δημοσιοποιηθούν τελικώς γτα αποτελέσματα των stress tests.
Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κι αυτά όπως ανακοινώθηκαν από τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες οι οποίες ήδη ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία, καταδεικνύουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι επαρκώς θωρακισμένος!
Τουλάχιστον οι 3 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, Deutsche Bank, Commerzbank και Bayerische Landesbank, τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι «πέρασαν με επιτυχία τα stress tests». Πλην όμως, όπως ανακοινώθηκε πάντα, τα συγκεκριμένα τεστ γίνονται μεν με προβλέψεις για περαιτέρω οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας, δεν συνυπολογίζονται όμως τυχόν επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από ενδεχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ΕΕ.
Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα συμμετάσχουν τελικώς και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με το Reuters να αναφέρει ότι η “μεγάλη φίλη” δεν δείχνει και ιδιαίτερα καλή εικόνα, χωρίς ωστόσο να τίθεται αμφισβήτηση για το ότι θα περάσει τα τεστ.
Τα αποτελέσματα των stress tests θα γίνουν γνωστά το αργότερο έως τα τέλη 23 Ιουλίου.
Πουλάνε θυγατρικές
Την ίδια ώρα και ξέχωρα από τη διαδικασία των stress tests μεγάλες ευρωτράπεζες προχωρούν σε αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας τους με πρώτο βήμα την εκποίηση θυγατρικών τους.
Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε πως η Royal Bank of Scotland και η Lloyds Banking Group προχωρούν σε deals, επισήμως για να επικετρωθούν στους τομείς της βασικής τους τραπεζικής ενασχόλησης, πρακτικά όμως και για να βελτιώσουν την εικόνα των ταμείων τους!
Ειδικά για την περίπτωση της Royal Bank of Scotland, η βρετανική κυβέρνηση προχωρά σε εκποίηση μέρους των μετοχών της τράπεζας που περιήλθαν στην κατοχή της μέσω του προγράμματος χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προ κάποιων μηνών.
Επειδή το μερίδιο του βρετανικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της RBS υπερβαίνει το 80% (!) οι πωλήσεις θα γίνουν σταδιακά, ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα ... αποχώρησης της τράπεζας από τις συμμετοχές της σε τρίτες εταιρείες. Ήδη η RBS πούλησε τη θυγατρική της στην ινδική αγορά στην HSBC!
Παράλληλα, η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου συνολικά 40 επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου στην κοινοπραξία Cavendish Square Partner. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα λάβει σε μετρητά άνω των 330 εκατομμυρίων λιρών, ενώ συνολικά τον τελευταίο χρόνο η Lloyds έχει πουλήσει θυγατρικές της με εκτιμώμενη αξία άνω των 750 εκατ. στερλινών.
Στον ίδιο δρόμο τέλος βαδίζει και η KBC Froep NV, η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, που ανακοίνωσε την πώληση των θυγατρικών της στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας στην Daiwa Securities Group, τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας, έναντι 1 δισ. δολαρίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr