Πάρτι σε αγορές και ευρώ με οδηγό τις τράπεζες

Στα χρηματιστήρια  είθισται, όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν αύξηση κεφαλαίου, οι μετοχές να σημειώνουν άνοδο. Τότε οι επενδυτές θα σπεύσουν να τοποθετήσουν χρήματα, καθώς η  τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι φθηνότερη.

Στα χρηματιστήρια  είθισται, όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν αύξηση κεφαλαίου, οι μετοχές να σημειώνουν άνοδο. Τότε οι επενδυτές θα σπεύσουν να τοποθετήσουν χρήματα, καθώς η  τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι φθηνότερη.

Έτσι έπραξε χθες και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ζαν Κλωντ Τρισέ: είπε ότι οι Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου, και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο σε όλη την Ευρώπη.

Αναμένοντας λοιπόν τα stress tests των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών στις 23 Ιουλίου, οι αγορές πήραν ανάσες τόσο από την ΕΚΤ (άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα ) όσο και από τα βελτιωμένα στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Τα κέρδη στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ήταν 0,71% στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι 1,57%, στο Λονδίνο 1,81% ενώ με άνοδο 1,2% και  στις 10.139 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones στην Wall Street

Το ευρώ αναρριχήθηκε στα 1,27 δολάρια, ενώ και η τιμή του πετρελαίου συμμετείχε στο κλίμα  ευφορίας με κέρδη σχεδόν 2,5% και  άνοδο στις παρυφές των 76 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αύξηση  συναλλαγών

Ακόμη και η  ελληνική χρηματιστηριακή αγορά  ξύπνησε από το λήθαργο του  απαξιωμένου τζίρου των πρόσφατων  συνεδριάσεων, καθώς ο Γενικός  Δείκτης επέστρεψε στις 1525 μονάδες  με άνοδο 2,23% και τζίρο 123 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό  στοιχείο ήταν η αύξηση των όγκων  στην Εθνική Τράπεζα (9,60 ευρώ – άνοδος 5,49% ) με 2,6 εκατ. τεμάχια, στην Alpha Bank (4,40 ευρώ- άνοδος 3,53% ) με 3,6 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank ( 4,24 ευρώ- 2,91% άνοδος ) με 1,2 εκατ. τεμάχια, στην Τράπεζα Πειραιώς με 729 χιλ τεμάχια.

Υψηλοί ήταν οι όγκοι και στις κυπριακές τράπεζες με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, αλλά και  σε ΟΠΑΠ – ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αγορές σε Εθνική- Alpha πρωταγωνίστησε αμερικανική τράπεζα η οποία ώθησε και άλλους επενδυτές να τοποθετηθούν.

Η  χρηματιστηριακή  άνοδος, όμως, δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν  τα «σύννεφα» του κρατικού χρέους. Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη  το β ΄ εξάμηνο  αναμένεται πιο  σκληρό διότι οι κυβερνήσεις και  οι καταναλωτές θα συνεχίσουν την δημοσιονομική εξυγίανση με περικοπές.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – με πρώτη και  «καλύτερη» την ελληνική - περικόπτουν  την «κληρονομιά» τους ( συντάξεις, μισθούς ) ενώ οι καταναλωτές περιορίζονται  και κόβουν οτιδήποτε περιττό.

Οι περικοπές  μάλιστα στην Ελλάδα  δεν αφορούν  εκείνους που απολάμβαναν προνόμια όταν η χώρα δανειζόταν - όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ειδικά καθεστώτα με 17 μισθούς, επιδόματα κλπ - αλλά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους συνταξιούχους .       

Παρά  τα ομόλογα, σε καλύτερη θέση οι ελληνικές  τράπεζες

Στα περίφημα stress tests της Ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό και οι δυο ελληνοκυπριακές τράπεζες ( Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular ).

Ήδη ασκείται κριτική  προκειμένου να προβλεφθεί μια μείωση 16-17% στην τιμή των ελληνικών ομολόγων για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Διότι, όπως υποστηρίζεται, τότε θα αποκαλυφθεί το πρόβλημα, όχι  μόνο στις ελληνικές, αλλά, κυρίως, στις γερμανικές (στα stress tests ο κατάλογος των γερμανικών περιλαμβάνει πάνω από δέκα) και γαλλικές τράπεζες που διακρατούν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Όμως, η ΕΚΤ  έχει αγοράσει 40 δισ. ελληνικά ομόλογα, ενώ ένα ποσό έχει αγοραστεί και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Συνεπώς, ακόμη  κι αν περιλαμβανόταν η μείωση η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος της.

Εξάλλου, η σύγκριση των ευρωπαϊκών τραπεζών δύναται  να γίνει μόνο μέσω των ιδιωτικών  που πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου  και δεν έχουν μεταφέρει τα «τοξικά» στοιχεία στο κράτος, όπως συνέβη με τις ιρλανδικές Τράπεζες ( Bank Of Ireland – Αllied Irish Banks ), τις ισπανικές ( BBVA- caixa κα ), τις βελγικές- ολλανδικές.

Οι ιρλανδικές λ.χ πώλησαν με έκπτωση ένα μεγάλο μέρος των τοξικών στεγαστικών δανείων σε fund του κράτους. Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν υψηλές προβλέψεις για τις επισφάλειες και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Και από αυτή την άποψη είναι σε καλύτερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές.

Επιπλέον, οι δηλώσεις των διοικήσεων- όπως της Alpha Bank, της Eurobank, της Αγροτικής- ότι δεν θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης, δίδει μια μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα stress tests, όμως, στην Ελλάδα, ενδέχεται να οδηγήσουν στις συγχωνεύσεις διότι όπως προβλέπει το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, το Ταμείο Στήριξης μπορεί να καλέσει μια τράπεζα πριν ακόμα η τελευταία ζητήσει βοήθεια.

Ο Τρισέ δεν τρέφει αυταπάτες και ομολόγησε ότι πιθανότατα αρκετές ευρωπαϊκές να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου. Όπως αναφέραμε αρχικά, εφόσον κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε και οι τραπεζικές μετοχές συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε μας περιμένει ένας θερμός Ιούλιος, ακόμη και στην Ελλάδα του ΔΝΤ…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr