Η Κύπρου έκανε την αρχή, οι άλλοι δεν ακολουθούν…

Ανησυχία τραπεζιτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σεναριολογία στις μετοχές

Η απόφαση του επικεφαλής της Κύπρου Ανδρέα Ηλιαδη να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 350 εκατ ευρω είναι σίγουρο ότι “τάραξε” τα νερά του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

Με δεδομένο ότι  μετά την αύξηση , το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης βασικών  πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (core Tier I) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,4% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,6% , πηγές της αγοράς θεωρούν ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα  της ενώ θα ισχυροποιηθεί σημαντικά και η στρατηγικής της θέση.

Επίσης με δεδομένο ότι το όνομα της Κύπρου παίζει στα σενάρια που ακούγονται τις  τελευταίες εβδομάδες περί συνεργιών  και συγχωνεύσεων (ακούστηκε ότι  συζητάει με την διοίκηση της Eurobank) εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την διοίκηση της.

Πάντως άλλοι κορυφαίοι  τραπεζίτες τουλάχιστον μέχρι στιγμής  δηλώνουν επίσημα ότι δεν πρόκειται  να προχωρήσουν  σε αυξήσεις μετοχικών  κεφαλαίων.

Όμως η βασική ανησυχία των τραπεζιτών είναι να μην εμπλακούν  οι τραπεζικές μετοχές σε ένα σίριαλ αυξήσεων υποθετικών ή μελλοντικών  καθώς η σεναριολογια αυτή μπορεί να γκρεμίσει τις τιμές των μετοχών.

Μάλιστα στην Εθνική, την Eurobank, την Marfin και την Alpha εξηγούν ότι «δεν εξετάζουμε ούτε μελετάμε αύξηση κεφαλαίου».  

Στο επίκεντρο των  ζυμώσεων

Σημειώνεται ότι το όνομα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται σταθερά στα σενάρια συγκέντρωσης του κλάδου, ενώ στο παρελθόν της  τράπεζας καταγράφονται δύο αποτυχημένες προσπάθειες «άλωσής» της, από την  Τράπεζα Πειραιώς και από τη Marfin.

Με αυτή την «προϊστορία», η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, μπορεί πέρα από «πρωταγωνιστικού χαρακτήρα» να ερμηνευθεί και ως «οχυρωματική» κίνηση.

Στο α΄ τρίμηνο του 2010 η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε:
 
- Κέρδη πριν από τις προβλέψεις 165 εκατ. ευρώ (+46% έναντι α’ τριμ. 2009)
- Κέρδη μετά τη φορολογία 81 εκατ. ευρώ (+29% έναντι α’ τριμ. 2009)
- Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90%
- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,3%, δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 10,2% και δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 7,1%  
- Υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων 13,3%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr